A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mnnsz.hu

Nagy-Britanniában mintegy 160 millió fontos (53 milliárd forint) keretet szánnak arra, hogy ingyen napelemekkel szereljék fel a legszegényebb háztartások otthonait, így csökkentve azok energiaszámláit. A beszállító mögött álló cég a holland állam többségi tulajdonában álló vállalat.

Mintegy 800 000 otthont szeretnének ellátni a következő öt évben napelemekkel az Egyesült Királyság területén. A nagyszabású vállalkozástól azt remélik, hogy sok háztartás energiaszámlája csökkenthető. A programtól munkahelyek létrejöttét várják, és egy kormányzati programnak köszönhetően még pénzt is kaphatnak azok a lakástulajdonosok és települési önkormányzatok, amelyek maguk termelnek energiát megújuló forrásból.

A legrászorultabbakat támogatnák

A kormányzat támogatta programmal a legszerényebb jövedelmű háztartások tagjainak kívánnak segíteni, de idősotthonokra is jut az ingyen napelemekből.A megújuló forrásból megtermelt energiamennyiség után pedig a háztartások akár vissza is kaphatnak pénzt,egy központi programnak köszönhetően.  A legnagyobb arányban észak-nyugati régiókba jut az ingyen telepített napelemekből. Oldham, Bradford és más városok gyakran szociális alapú bérlakásait,összesen több mint 290 000 háztartást látnak el a napenergia hasznosítására alkalmas panelekkel.A modell értelmében tehát a tulajdonosok – gyakran önkormányzatok – azért kapnak visszatérítést az energiaszámláikból, mert megújuló forrásokból termeltek energiát.

Veteránokkal építtetnének

A program öt éve alatt várhatóan 1000 munkahely jön létre. A lebonyolításért felelős társaság, a Solarplicity úgy gondolja, hogy háborús veteránoknak kínálnának munkalehetőséget a panelek felszerelésével. A panelek felszereléséért sem a bérlőknek, sem a lakástulajdonosoknak nem kellene fizetni, viszont átlagosan 80 000 forinttal csökkenne az éves rezsiszámla.

A Solarplicity-nél úgy vélik, a továbbiakban nem is feltétlenül indokolt az állami támogatás a napelemes rendszerek telepítéséhez, annyira lecsökkent azok ára. A vállalat mintegy 40 tulajdonossal áll kapcsolatban, ahová napelemes termelők létesítését tervezik. Szakértők szerint a program egyúttal azoknak a városrészeknek a fejlődéséhez is hozzájárul, ahol a szociálisan leginkább rászorultak otthonai vannak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás