Hirdetés

Kihirdették az első hazai energetikai startup pályázat, az MVM EDISON Light Up! végső nyerteseit. A program részeként 12 döntős 4 kategóriában versenyzett a zsűri és az inkubációs cégek képviselői előtt. A döntő legjobbjai maxi. 50 milliós magvető befektetésre és akcelerációs szolgáltatások igénybevételére kapnak lehetőséget, hogy a jövő meghatározó vállalkozásává váljanak.

A pályázat első fordulójában a zsűri kategóriánkként három projektet választott ki, amelyek fejenként 1 000 000 Ft-os fejlesztési támogatásban részesültek, egyúttal bekerültek a második forduló mentorprogramjába, ahol szakmai partnerek közreműködésével kaptak segítséget termékfejlesztéshez, üzleti terv elkészítéséhez, prototípus teszteléshez. Az innovátorok a közös munka eredményét a befektetők előtt egy igazi high-tech show keretében mutatták be a Bálna Budapestben. Az MVM Csoport startup pályázatának fináléjában kiválasztott nyertes innovációk hétköznapi problémákra adnak egyedi választ.

Az MVM Edison Light Up! nyertes startupjai

Az ECObuilder, amely az épületetek hőszigetelését fázisváltási technológián alapuló hőszigetelő és panel rendszerével korszerűsíti. Az induló vállalkozás célja, hogy a közel nulla energiaigényű házak technológiáját elérhető áron széles körben hozzáférhetővé tegye a lakossági, középületi és ipari szektorban egyaránt.

HeatTANK
a hagyományos vizes hőtárolókat váltaná fel, egy helytakarékos, olcsóbb és nagyobb hatásfokú tartállyal, aminek köpenyterében speciális, fázisváltó anyag található. Magyarországon még nem, viszont külföldön már kezdenek megjelenni ezt az innovatív technológiát alkalmazó tárolók, viszont az optimalizált kialakítás segítségével ezekhez képest is 20%-os energiamegtakarítást ígér a nyertes pályázat.

A háztartások költséghatékony fűtésére a személyes komfortérzet előtérbe helyezésével ad találékony választ a POIZO. A smart mobil infra fűtőtest a legegészségesebb fűtési technológiát alkalmazza, maximalizálja a kibocsátott hőenergiát célzottan a felhasználóra, illetve a beállított fűtendő területekre, 360 fokban érzékelve azok elhelyezkedését, így megoldja a hőérzetünk különbözőségéből adódó mindennapi problémát, ha a család egyik tagja vacogva fázik, míg a másiknak melege van.

A BuGO egy dinamikus, állomások nélküli elektromos robogó hálózat ötletével állt elő, amely megengedhető áron kínál korlátlan mobilitást felhasználói számára. A 21. század városaira specializálódótt robogózás közvetlen károsanyag-kibocsátás, átszállási vagy parkolási nehézségek nélkül juttatná el a vezetőt a kiindulási pontból a tetszőlegesen választott érkezési pontba, háztól házig. A közlekedési eszköz megjelenése és kiegészítő funkciói az urbanista fiatalok életstílusához illeszkedik.

Videó a díjátadó gáláról:
 

A négy projekt több mint száz másik pályázattal indult küzdelembe az MVM EDISON program 2016. december 5. és 2017. február 17. között kiírt Light Up! innovációs pályázat és startup versenyén. A felhívás hazai innovátorokat buzdított arra, hogy lépjenek ki a fényre, és mutassák meg titokban dédelgetett ötleteiket. A legjobb ötleteinek megvalósítását az MVM csoport komplex mentorprogrammal támogatta, amelynek többek között része volt az IBM által is használt termékfejlesztési módszerek vagy mesterséges intelligencia megoldások alkalmazása. A döntőbe jutott pályázatokat az első körös rostához hasonlóan a zsűri székében Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Molnár Imre, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatói kabinetjének vezetője, Bertalan Zsolt, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, valamint Fehér Gyula, a hazai startup világ atyja, a USTREAM alapítója és Pongrácz Ferenc, a programban partnerként résztvevő IBM délkelet-európai térségének üzletfejlesztési igazgatója értékelte.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás