A rovat kizárólagos támogatója

A globális felmelegedés számos hatása csak fokozatosan jelenik meg, de hirtelen és pusztító változásokat is okozhat. A tengerszint emelkedése az egyik ilyen változás.

Hatására a folyóvizek és lagúnák sósabbak lesznek, ami a Norfolk Broads esetében hirtelen fenyeget egy nagy vonzóerőt; a horgászatot. Ezt egy apró „arany”, Prymnesium parvum-nak hívott alga okozza, amely enyhén sós, vagy ásványi anyagokban gazdag vízben gyarapszik. Ez a faj ugyanis toxikussá válhat, megfojtva a halakat azzal, hogy tönkre teszi a kopoltyúikat. Az, hogy mitől válnak az ártalmatlan algák nagymértékű fenyegetéssé nem teljesen érthető, ám Norfolkban és más olyan helyeken, ahol a hőmérséklet és a sótartalom változása bekövetkezett, számos balesetet okozott. 2015-ben, amikor Hickling Broad és Somerton területén nagyméretű algavirágzás történt, több ezer hal pusztult el.

A Környezetvédelmi hatóság és a horgászklubbok közös erőfeszítésének köszönhetően 700000 halat helyeztek biztonságba, a mentési költségek meghaladták a 40000 fontot, de ez megmentette a halászatot. Mivel a Broads jövedelme nagyjából 40%-a horgászatból származik, ez komoly gazdasági veszélyt jelent a területre, ami így egy környezeti katasztrófának tekinthető. Ugyanis ez volt az egyik legfontosabb csuka halászati terület, mielőtt a Prymnesium elszaporodásai elkezdődtek volna. Szerencsére megoldást találtak a problémára és az – meglepő módon – a hidrogén-peroxid, amelyet gyakran használnak haj fehérítésére. A módszer alapján híg mennyiségben lehetőséget nyújt oxigén hozzáadására, ha a halak vészhelyzetben vannak. A Norwich-i John Innes Center kutatói felfedezték, hogy valamivel nagyobb koncentráció elpusztítja az algákat, de közben nem károsítanak más szervezeteket. 

Pipálj potyka

Pipálj potyka

Az évszázad végére a tengerek és óceánok hőmérséklete 2-4 Celsius fokkal emelkedik a Nemzetközi Klímaváltozási Panel légborúlátóbb előrejelzése szerint. Hogyan hat ez a magas kereskedelmi értékű kagylókra, rákokra, halakra?

A Ceres nevű európai kutatási projekt keretében a tengerbiológusok azt kutatják, hogy a tenger hőmérsékletének, sótartalmának és PH-értékének változása hogyan hat a benne élő osztrigák testfelépítésére. Az első eredmények meglehetősen aggasztóak az osztriga-tenyésztők számára.
Meleg vízben az osztriga drámaian felgyorsítja az anyagcseréjét, egyre több vizet szűr át, hogy lehűtse magát – magyarázta Domitila Matias tengerbiológus. – Ez rengeteg energiáját leköti, ami kihat a növekedésére. A mészváza rövidebb lesz, a testtömege pedig kisebb.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás