A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az óceánoknál kétszer gyorsabban melegedett az Északi-tenger vize az elmúlt 45 évben a német környezetvédelmi minisztérium szerint.

A Neue Osnabrücker Zeitung című lapban közöltek szerint az Északi-tenger Németországhoz tartozó területeinek átlaghőmérséklete 1,67 Celsius-fokkal növekedett ez idő alatt. Az óceánok vize átlagosan 0,75 Celsius-fokkal lett melegebb. A minisztérium a Zöldek kérdésére adott válaszához az ENSZ legfelsőbb klímakutatási tudományos tanácsadó szervezete, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) és az Alfred Wegener Intézet 2010-ig visszanyúló adatait használta fel. A jelentés szerint 2100-ig a víz hőmérséklete további 1,7-3,2 Celsius-fokkal is növekedhet.

A klímaváltozás veszélyezteti a faji sokszínűséget és az ökoszisztémát is. Különösen a hőmérsékletre érzékeny fajok tűnhetnek el, például a tőkehal. Eközben több, a déli vizekben élő halfaj elszaporodott az Északi-tengerben, például a vörös morgóhal, a csíkos márna, a szardella és a tengeri sügér.

 

Julia Verlinden, a zöldek Bundestag-képviselője gyors intézkedéseket követel. "Nem engedhetünk meg magunknak újabb négy év tétlenséget a klímavédelemben" – nyilatkozta a lapnak. Kiemelte: a tengerszint várható növekedése és az erőteljes viharok különösen Alsó-Szászország tengerparti régióit fogják érinteni.

Pipálj potyka

Pipálj potyka

Az évszázad végére a tengerek és óceánok hőmérséklete 2-4 Celsius fokkal emelkedik a Nemzetközi Klímaváltozási Panel légborúlátóbb előrejelzése szerint. Hogyan hat ez a magas kereskedelmi értékű kagylókra, rákokra, halakra?

A Ceres nevű európai kutatási projekt keretében a tengerbiológusok azt kutatják, hogy a tenger hőmérsékletének, sótartalmának és PH-értékének változása hogyan hat a benne élő osztrigák testfelépítésére. Az első eredmények meglehetősen aggasztóak az osztriga-tenyésztők számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás