Miért tűntek el Európa barna medvéi?

greenfo/MTI

2017. szeptember 12. 8:49

Miért tűntek el Európa barna medvéi?

Az utolsó jégkorszak végén a barna medve még egész Európában előfordult, ma már csak elszigetelt populációk élnek a Pireneusokban, Észak-Skandináviában és Kelet-Európában.

A jégkorszak végén jelentkező klímafelmelegedés hozzájárult, hogy a barnamedve javarészt eltűnt Európából, állapították meg modellszámításokkal a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Múzeum szakértői.  

"Az elmúlt 12 ezer évben 2-4 Celsius-fokkal növekedett a téli hőmérséklet Európa kiterjedt területein. Emiatt a barnamedvék kevesebb utódot hoztak világra és idővel egyre kevesebben lettek" – mondta Jörg Albrecht, az intézet szakértője, a nemzetközi kutatócsoport elemzésének irányítója.

A barnamedvéknek (Ursus arctos) a növekvő hőmérséklet miatt több energiára volt szükségük a téli pihenőhöz. A nőstények, akik a téli hónapokban hozzák világra kicsinyeiket, tartalékaikat vagy a pihenésre, vagy a szaporodásra fordítják. "Ha több energiát emészt fel a téli álom, kevesebb marad a szaporodásra, emiatt csökkent az utódok száma" – állapította meg az intézet.

Régóta ismert, hogy a barnamedvék eltűnése Európából összefügg a vadászat és a földművelés elterjedésével. A tanulmány most rámutatott, hogy a klímaváltozás is fontos szerepet játszott ebben a folyamatban, fejtette ki Albrecht.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés