Hirdetés

A Roszatom képtelen volt időben bizonyítani, hogy biztonságos atomerőművet árul. A finnországi Fennovoima nevű cég bejelentette, hogy nem sikerült beszerezniük az engedélyeket az új atomerőművükre. 2018-tól már építeni akarták, de most csak 2019-re várják a papírokat ehhez. A finnek komolyan veszik a biztonságot, az Orbán-kormány nagyvonalúbb.

A Hanhikivi néven épülő finn atomerőmű elvben jobban áll, mint a paksi, hiszen már 2010-ben döntöttek a megépítéséről, évek óta tart az engedélyeztetése, és tavaly novemberben már teherautók hordták el a földet az építkezés tervezett helyszínén. Ehhez képest Paksról csak 2014-ben született döntés, és még semmilyen építési munka sem kezdődött. Most viszont úgy tűnik, hogy a finn telephelyen is megáll az élet. Mindkét országba az orosz állami Roszatom építene atomerőművet, mindkét esetben VVER-1200 típusút, amiből egyelőre még egyetlen egy sem készült el teljesen sehol a világon.

Hiányos, silány terveket adtak le

Az a baj, hogy a finn állam nukleáris ügynöksége (STUK) elégedetlen a Roszatom terveivel, és ezért egyelőre nem adott engedélyt az ottani építkezés megkezdésére. Az engedélyeztetési eljárás Magyarországon is tart még, ám itt az állam inkább gyorsítaná a menetrendet: tavaly novemberben fogadta el a parlament azt a törvényt, aminek értelmében épülő atomerőművek esetében el lehet térni a hatósági engedélyektől, ha a kormány úgy határoz. Vagyis itthon van arra mód, hogy egy politikai döntés felülírja a szakmai ellenőrzést. Finnországban a STUK nevű ügynökségen (amely a magyar OAH-hoz hasonlít leginkább) nincs ilyen politikai póráz, és most élt is azzal a jogával, hogy megakassza az ottani beruházást. A STUK most azt állítja, hogy érdemben vizsgálni sem tudja egyelőre Hanhikivi erőmű dokumentációját, mert "hiányos vagy silány minőségű" terveket kaptak csupán.

A Fennovoina (aminek 34 százalékos tulajdonosa az orosz állami Roszatom) hétfőn kénytelen volt bejelenteni, hogy egyelőre nem adnak át több anyagot a finn hatóságnak, és már maguk is úgy számolnak, hogy csak 2019-ben kaphatják meg az építkezéshez szükséges engedélyeket. Ez legalább egy év csúszást jelent az eddigi menetrendhez képest.

 A legelső tervek alapján 2020-ra kellett volna elkészülnie a finnországi atomerőműnek, ezt tolták ki aztán 2024-re, ám ehhez képest most újabb egy év csúszás valószínű. A paksi erőmű is csúszásban van, közel két évvel maradtunk le, mert az Európai Bizottság különböző vizsgálataira kellett várni. Ezek közül idén márciusban az utolsó is megérkezett. Most itthon is az engedélyeztetés megy, és információink szerint a Roszatom már ide is küldi a terveit. Érdekes lenne tudni, hogy ide jobbakat küldenek-e, mint a finneknek, és ha igen, akkor miért nem tudnak oda is ilyen jókat küldeni, hiszen ugyanolyan típusú erőművekről van szó. Itthon még semmilyen hivatalos szakmai kifogás sem hangzott el a tervekről, nyoma sincs olyan problémáknak, mint amilyeneket a finnek találtak. Sőt, Szijjártó Péter külügyminiszter Putyin orosz elnök augusztusi budapesti látogatása után azt közölte, hogy "nem állíthatja meg most már semmi” a paksi építkezést, ami 2018 januárjában egészen biztosan elkezdődik.

Az is érdekes, hogy a Roszatom hogyan tudja Magyarország felé teljesíteni a dokumentációs elvárásokat, ha a cég finn leányvállalatánál elismerték, hogy munkaerőhiányban szenvednek, és ezért is haladnak nehézkesen.

A STUK már korábban figyelmeztetett, hogy szerintük nincs elég kapacitása az oroszoknak a tervek megfelelő minőségű kidolgozására. Idén ezért mintegy 100 emberrel bővítették a stábot Helsinkiben, de még így sem sikerült határidőre elkészíteni azokat a pótlásokat, amelyeket a finn hatóság megkövetelt tőlük. (Az is igaz, hogy a Roszatom hivatalosan a túl nehézkes finn bürokráciát hibáztatja a mostani csúszásért, és arról, hogy nincs elég emberük, csak a finnországi konzorcium egyik finn vezetője beszélt, megerősítve a STUK közleményében olvasható problémát. A Roszatom hivatalos közleménye szerint ők minden szükséges erőforrást biztosítottak.)

Folytatás a 444-en:   Nekünk muszáj lesz 8 év múlva már törlesztenünk

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás