Hirdetés

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította 1992-ben. Az eseményhez néhány éve közép-ázsiai partnerszervezetek is csatlakoztak, így az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény célja immáron két kontinenst érintő információgyűjtés az őszi madárvonulásról a lakosság segítségével.

A program magyarországi koordinátora hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az EMN egyben játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni. Az összesített eredmények évről évre elképesztő számokat mutatnak; tavaly 40 országban, 1.070 helyszínen mintegy 5,8 millió madarat figyelt meg a 24 ezernél is több résztvevő.

Az MME idén országszerte 16 megyében és a fővárosban, 50 helyszínen várja az érdeklődőket a hétvégén, ezekről az egyesület honlapján lehet tájékozódni.

A programok között távcsöves madármegfigyelés, a helyszínek felén pedig madárbefogás és -gyűrűzés is szerepel. Az összesített magyar eredmények gyarapításához nem csak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, bárki, bárhol megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait!

Az EMN során begyűjtött megfigyelési adatokat idén már
egy online felületen várjuk. Ennek használata egyszerű, csak a szokásos adatokat kell kitölteni, végül a "Küldés" gombra kattintani. A felület okostelefonon is tökéletesen működik, akár a terepen is kitölthető, ami körülbelül egy percet vesz igénybe. Az e-mailben, vagy a régi táblázatos formában küldött adatokat nem tudjuk fogadni, ezért kérünk mindenkit, hogy az új online felületet használja vagy telefonon diktálja be adatait a 06-1/275-6247 telefonszámon vasárnap 10-16 h között.

A beküldött adatokat az MME munkatársai vasárnap 16-17 h között összesítik, majd 17 h-kor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan két napon belül ad hírt ad az egyesület. Rendezvényhelyszíneinken a média képviselőit is szeretettel várjuk! – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Madármegfigyelés BudánMadármegfigyelés Budán

Háttér: Az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényhelyszíneinek fő programja többnyire egy könnyű séta, hogy kisgyerekes családok és idősek is részt tudjanak venni. A terepi vezetők a kézi távcső mellett lehetőség szerint erős nagyítású állványos teleszkópot is visznek magukkal a madármegfigyelésekhez, de akinek van saját távcsöve, annak érdemes magával vinnie. Aki nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyűrűzést is kínáló helyszínek valamelyikét. A szakemberek itt a vendégekkel közösen óránként ellenőrzik a közelben álló hálókat, a befogott madarakat pedig mindenki testközelből csodálhatja meg.

A túra résztvevői sem maradnak le a madárgyűrűzésről, mert a séták többnyire a gyűrűzési helyszínről indulnak és oda térnek vissza, így az érdeklődők a négy-öt órás rendezvények időtartama alatt mindkét élménynek részesei lehetnek. A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre menni a megadott időpontban. Az online adatbeküldő felület bevezetésére azért volt szükség, hogy egyszerűsítsük az adatfeldolgozó kollégák munkáját, hiszen mindössze egy óra áll rendelkezésükre, hogy pontos összefoglalót készítsenek az országos eredményekről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás