Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

2017. október 1. 19:40

Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz

Mexikóban az egyre növekvő export miatt lassan nem jut avokádó a hazai piacra, és ami van, az is meghaladja árban az egyszeri polgár lehetőségeit. Pedig az avokádó a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga… volt.

Több tényező is közrejátszik a helyzet kialakulásában: egyrészt az idei termény nagy része elpusztult egy márciusi jégesőben, és novemberig kell várni az újabb virágzásra. Másrészt a nemzetközi piacon a „zöld aranynak” tekintett gyümölcs egyre keresettebb, az árak emelkednek, ami rengeteg bevételt jelent Mexikónak, ugyanakkor komoly fejfájást az ország lakóinak, akik nem tudják megfizetni az egynapi minimálbérnek megfelelő, 80 peso/kg árat. Ennek köszönhető, hogy az egyéni fogyasztás 9kg/évről 7,5kg-ra csökkent, és sokan már csak különleges alkalmakkor esznek avokádót.

Íme, egy újabb globalizációs probléma: egy alapvető árucikk elérhetetlenné válik a helyiek számára, mert a bolygó gazdagabb felén élők egzotikus élelmiszereket szeretnének kenni a mindennapi pirítósukra. Kellemetlen mellékhatásként ott van a szállítás óriási karbon-lábnyoma, illetve az északi féltekén dolgozó gazdák vesztesége, akiknek déli gyümölcsökkel kell versenyeztetniük a sokkal frissebb helyi terményeiket.

Nem kérdés, hogy mi a fenntartható út: az étrendünk túlnyomó részét a helyi termények, zöldségek, gyümölcsök kell, hogy adják! És különleges alkalmakra jöhet egy kis avokádó...

Antal Orsolya írása a GreenDependent Intézet Kislábnyom hírlevelének 100. jubileumi számában jelent meg, ahol további érdekes írásokat találnak.


Tovább gyilkol az avokádó
Az eddig hittnél jóval nagyobb veszélyt jelent Mexikó erdős területeire az avokádótermesztés - jelentették be egy éve a mexikói hatóságok. Michoacán államban, ahol a világon a legtöbb avokádót termesztik, évente 20.000 hektár erdőt tarolnak le, ezek 30-40 százalékát kifejezetten az avokádótermesztés miatt irtják ki. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az avokádóültetvények kétszer annyi vizet emésztenek fel, mint az érintetlen erdős területek, azért az erdőknek az ültetvények terjedése miatt kevesebb víz jut.


5 étel, amely tönkreteszi a földet – és valószínűleg a te konyhádban is megtalálható

Szeretsz jókat enni? Mi is, ezt kár lenne tagadni. Viszont sajnos pont a kedvenc ételeinkkel van a legnagyobb gond. Úgyhogy magunkba szálltunk, és önmérsékletet tanúsítunk. Avokádó, kesudió, lazac, nádcukor, kukoricaszirup.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés