A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

50 %-kal, 74 gigawattal nőtt tavaly a fotovoltaikus áramtermelő kapacitás világszerte, felerészt Kínának köszönhetően – írja a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most megjelent “Renewables 2017” tanulmánya. A tavaly hálózatra kapcsolt 165 gigawatt új áramtermelő kapacitásnak kétharmadát a megújulós áramtermelő kapacitás adta.

A képen a napenergiával üzemelő indiai Cochin reptere.
Fatih Birol, az IEA vezérigazgatója rámutatott, hogy a számítások szerint 2022-re ezer gigawattal nő majd a megújítható energiaforrásokra támaszkodó globális áramtermelő kapacitás, ami nagyjából megfelel a jelenleg aktív szenes áramtermelő kapacitás felének. "Egy új korszak nyitányának vagyunk a tanúi" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a PV áramtermelő kapacitás növekedésének az üteme meg fogja haladni minden más megújítható energiaforrás növekedési ütemét.
 

Az IEA becslése szerint az idén 12 százalékkal több megújítható energiaforrásra támaszkodó új áramtermelési kapacitást kapcsolnak majd hálózatra, mint tavaly és ennek is a fotovoltaikus (napelemes, PV) forrás teszi majd ki az oroszlánrészét.

A megújítható áramtermelési források növekedésének kétharmadát három ország adja majd egészen 2022-ig, Kína, India és az Egyesült Államok.

A globális PV áramtermelési kapacitás pedig 2022-re már meg fogja haladni India és Japán mai teljes áramtermelési kapacitását. A megújítható energiaforrásokra támaszkodó áramtermelési kapacitás növelésében Kína tölti be az éllovas szerepét. Az előrejelzési periódusban, 2022-ig 360 gigawattos globális kapacitásnövekedés 40 százalékát fogja adni.
Kína már a 2020-ra saját magának kitűzött PV-kapacitásnövelési célját is túlteljesítette, a szélerőmű-kapacitás növelésére az évtized végére kitűzött célját pedig 2019-re éri el.
Az elektromos járművek áramfogyasztása megduplázódik az elkövetkező öt évben az IEA tanulmánya szerint.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás