A svédek is tartanak a sugárzó vaddisznóktól

2017. október 8. 20:02

A svédek is tartanak a sugárzó vaddisznóktól

Északra tartó, radioaktív vaddisznókondák miatt aggódnak a mezőgazdasági termelők Svédországban. Nemrég Stockholmtól 160 kilométernyire északra, Gavle környékén lőttek ki a biztonságos értéknél tízszer sugárzóbb állatot.

A vaddisznók a csernobili baleset után Svédország fölé sodródott felhőből a földbe került cézium izotóptól váltak radioaktívvá. A cézium jellemzően a talajba került, a vaddisznók táplálkozási szokásaik miatt nagy mennyiségben fogyasztják, ezért fertőzöttebbek bármely más vadállatoknál.

A mezőgazdasági termelők attól tartanak, hogy a vadászok nem fogják kilőni az emberi fogyasztásra alkalmatlan állatokat, amelyek így túlszaporodhatnak és felboríthatják a természetes ellensúlyt - illetve elpusztíthatják terményeiket - írta a National Post-ra hivatkozva a 444.hu.

 

A német vaddisznók harmada radioaktív

A német vaddisznók harmada radioaktív

Háromból egy szászországi vaddisznó annyira radioaktív, hogy a húsát nem lehet megenni. A problémával nem csak a szászok küzdenek, Csehországban és Olaszországban is bukkantak már sugárzó vadkanra- írtuk 3 éve.

Az 1986-os csernobili katasztrófa miatt vannak sugárzó disznóink. Az állatok nagy mennyiségben fogyasztanak különböző gombákat, amelyek viszont hajlamosak hosszan megőrizni a radioaktív szennyeződéseket. Szászországban 2012 óta kötelező a lelőtt vaddisznók bevizsgáltatása – írja a brit Telegraph. Ha kilogrammonként hatszáz becquerelnél magasabb szennyezettséget mutatnak, akkor tilos elfogyasztani a húsukat. Az elmúlt évben 752 vaddisznóból 297 lépte túl a határértéket. Találtak olyan állatot is, amelynél a határérték tízszeresét meghaladó szennyezettséget mértek.

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés