Hirdetés
greenfo/MTI

A bohóchalakat is erőteljesen megviseli a klímaváltozás, a nekik otthont adó anemónák melegebb víz miatti kifehéredése stresszhatásként éri őket, ezért kevésbé termékenyek.

A tengervíz hőmérséklet-változásaihoz amúgy kiválóan alkalmazkodó bohóchalak a tengeri rózsák rendjébe tartozó, mérgező anemónákkal szimbiózisban élnek, az anemónák halálos mérgű csalánsejtjei védelmezik őket a ragadozóktól. Ellenszolgáltatásul a bohóchalak megtisztogatják a rózsák tapogatóit és oxigént legyeznek feléjük, ha túl keveset tartalmaz a körülöttük lévő víz.

Egy most a Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány készítői Francia-Polinézia korallzátonyain vizsgálták az elmúlt 14 hónap növekvő vízhőmérsékletének hatásait – erre az időszakra esett 2016 szokatlanul meleg nyara is. 

A kutatók összehasonlították az egészséges anemónákban és a kifehéredett anemónákban élő halakat. A tudósok a kifehéredett anemónákban 73 százalékkal kevesebb életképes ikrát találtak, mint a bohóchalak egészséges élettereiben. Vérelemzéseket is végeztek, amelyek szerint ezeknél a halaknál megnövekedett a kortizol stresszhormon értéke és csökkent a nemi hormonok koncentrációja.

A kutatók megállapították: A víz megnövekedett hőmérséklete miatti anemóna kifehéredés olyan stresszfaktor, amely csökkenti a nemi hormonok mennyiségét, ezáltal a nemzőképességet. A szakértők úgy vélik, még legalább 51 másik olyan halfajt érinthet a probléma, melyek táplálkozása vagy ragadozóktól való védelme az anemónáktól függ.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás