Betesz az olajmultiknak az e-autózás

2017. október 14. 19:52

Betesz az olajmultiknak az e-autózás

A jelenlegi ötödére, azaz 10 dollárra eshet az olaj hordónkénti ára egy iparági elemző szerint. Várakozásai szerint az elektromos autók elterjedése már a következő 6-8 évben érdektelenné teszi az olajipart, és teljesen átalakítja a különböző energiahordozók jelentőségét a gazdaságban.

A Longview Economics vezetője, Chris Watling a CNBC amerikai televíziós csatornának a jövő évi várakozásairól beszélt, és úgy ítélte meg, hogy 2018-ban az olajpiac kulcsfontosságú katailzátora a szaúdi állami olajvállalat, az Aramco tőzsdei bevezetése lesz. Amikor azonban a részletekről kérdezték, Watling azt mondta:

Nos, én azt hiszem, hogy a szaúdiaknak gyorsan kell lépniük, még mielőtt 10 dollár nem lesz a hordónkénti olajár.

Habár a szakértő nem gondolja azt, hogy heteken vagy hónapokon belül bekövetkezne egy árzuhanás, de amellett érvelt, hogy "ami az elektromos autókkal történik, az nagyon-nagyon fontos". Már rég elfelejtettük, hogy 120 évvel ezelőtt még nem az olajipar körül forgott a világ. Az alternatív energia azonban felgyorsítja a szemléletváltást.

A Longview Economics ügyvezetője állítja, hat-nyolc éven belül hordónként 10 dollárig süllyed a nyersolaj ára. A különböző olajfélékkel ezekben a napokban 51-57 dolláros áron kereskednek, miután 2014-ben csaknem 120 dollárról kezdett zuhanni az ár, és már 40 dollár közelében is volt az értéke-írta a HVG.

A vártnál gyorsabban olcsóbbodik a napenergia

A vártnál gyorsabban olcsóbbodik a napenergia

Donald Trump, a szénégetés nagy barátja azt ígérgethet, amit akar, viszont a piacgazdaság törvényeivel ő sem szállhat szembe, hiszen a nagyüzemi napenergiás áramtermelés költségei már idén arra a szintre csökkentek, amit az amerikai energiaügyi minisztérium csak 2020-ra tervezett.

A nagyüzemi termelésben egy wattnyi termelőkapacitás 1 dollárba, egy kWh áram ára pedig csupán 6 centbe kerül- írtuk egy hónapja.
A kereskedelmi és lakossági áramtermelés költségei egyelőre még 11, illetve 14 százalékkal felette vannak a 2020-ra kitűzött célnak, de az árgörbe alakulása ott is bíztató.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés