A rovat kizárólagos támogatója

A francia főváros ismét nagy lépést tett afelé, hogy szmogmentes legyen Párizs levegője. 2030-tól csak elektromos autók járhatnának a 12 milliós agglomerációban.

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo korábban egy igen fontos bejelentéssel állt a nyilvánosság elé: a francia főváros 2024-re kitiltja az útjairól az összes dízelmotorral szerelt autót. Ez már önmagában is egy elismerendő vállalás, Párizs azonban még ennél is tovább ment.

A HVG által szemlézett  Evening Standard beszámolója szerint a legújabb döntés értelmében az összes belső égésű motorral szerelt autót kitiltják a francia főváros útjairól, legkésőbb 2030-ig. Mindez azt jelenti, hogy ekkorra az összes ott közlekedő autó elektromos autó lesz, ami jelentős mértékben csökkenti majd a város légszennyezettségét.

Nem Párizs az egyetlen, aki ilyen lépésre szánta el magát. Oxfordban például már 2020-tól megkezdik a belső égésű motorral szerelt autók kiszorítását.  A lépés azért is rendkívül fontos, mert a legtöbb vállalással ellentétben Párizsban nem a benzin- és dízelüzemű autók értékesítését, hanem használatát tiltják majd be. Márpedig ez jóval erősebb lépés, hiszen ha az utakon nem gurulhat ilyen kocsi, árusítani is felesleges lesz.

Kitiltják a dízelautókat 4 fővárosból

Kitiltják a dízelautókat 4 fővárosból

Évente 3 millió ember halálát okozza a légszennyezés, és ez főleg a városokban okoz problémát. A világ legnagyobb városai közül Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, és 2016 decemberében közösen jelentették be, hogy 2025-től kitiltják útjaikról a dízel járműveket.

Nem ez volt az első alkalom, hogy ilyen drasztikus lépés mellett döntöttek, Norvégiában például ennél is sokkal tovább mentek, ott 2025-től már csak elektromos autókat lehet forgalomba állítani. A környezetvédők London polgármesterét is arra kérik, hogy tiltsa ki a városból a dízelautókat. Sadiq Khan ezt nem tette meg, de az megígérte: a metropolisz közepén létrehoznak egy olyan zónát, ahova csak extra alacsony kibocsátású járműveket engednek be.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ellepik Párizst az elektromos vizitaxik?

Magasról tesznek a párizsi autósok a szmogriadóra

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás