A rovat kizárólagos támogatója

Amerika legpusztítóbb hurrikánjainak és az ázsiai áradások évszaka után könnyen kétségbe eshetünk a klímaváltozás gyorsuló üteme miatt. Továbbra is megvalósítható azonban az energiaszektor kiterjedt és gyors átalakítási folyamata, amely megfékezheti a globális hőmérséklet-emelkedést. Emellett nem kell várnunk innovációkra a szükséges változások eléréséhez.

Az átalakulás most is megtörténhet profitábilis megoldások cégek általi megvalósításával és a piacok általi ösztönzésével. Ahhoz, hogy a globális hőmérséklet emelkedése ne haladja meg a két Celsius-fokot az iparosodás előtti időszakhoz képest, a fosszilis üzemanyagok felhasználásának csökkentésére, illetve a növénytermesztés, a fakitermelés és a földek hasznosítási módjának megváltoztatására van szükség.

A Rocky Mountain Institute új kutatásai szerint mindkét cél megvalósítható, és hatásuk pozitív módon akaszthatja meg a klímaváltozás menetét. A tiszta energiára való áttérés felgyorsításával csökkenteni lehet az üvegházhatású gázok kibocsátását azon szint alá, amelyet a jelenlegi fogyasztási szokások alapján várni lehet. Ez a szcenárió nem annyira túlzó, mint amennyire sokan hihetik. A tiszta energiára, az elektromos mobilitásra, a körültekintőbb energia- és földhasználati rendszerekre történő áttérés folyamata már most gyorsabban zajlik világszerte, mint a szakértők korábban várták.

A nap- és szélenergiával kapcsolatban korábban tévesnek bizonyuló előrejelzéseket adtak közre.

A Nemzetközi Energiaügynökség és az amerikai Energiainformációs Ügynökség szakértői évtizedeken át alábecsülték ezen energiaforrások kínálatának növekedési ütemét. Ahogy a tisztaenergia-iparág innovációkkal állt elő, a szél- és napenergia-termelés költsége csökkent. Az energia olcsóbbá vált, ezért használata is növekedett. A másik ok, amiért alábecsülték az energiaszektor átalakulásának gyorsaságát, az az, hogy az átalakulás mértéke különbözik az új technológiákra történő korábbi átállásoktól.

Amikor az emberek a fatüzelésről áttértek a széntüzelésre, majd az olajégetésre, az „új” energiaforrások igen nagy tőkeigényű projektekből, például szénbányászatból vagy olaj- és gázmezőkről származtak. Ezen projektek magas kitermelési költségeit aztán áthárították a fogyasztókra. Ezzel szemben a jelenlegi energiapiacon a fogyasztóknak nagyobb kontrollszerepük van. Gondoljunk bele, mennyire könnyű a háztetőkre szolárpaneleket helyezni.

Kis gépek milliói – fotovillamos elemek, szélturbinák, elemek és okoseszközök – hajtják az energiaszektor mostani átalakulását.

Ebben a rendszerben minden új eszköz olcsó, és a használata gyorsan megtérül, így van tér a kísérletezésekre, és a technológia gyorsan tud fejlődni. A zöldebb energiára történő gyorsabb áttérés azonban nem lesz elegendő ahhoz, hogy a globális hőmérsékletemelkedés mértéke ne haladja meg a két Celsius-fokot az iparosodás előtti szintekhez képest. Ehhez arra is szükség van, hogy több üvegházhatású gázt vonjanak ki az atmoszférából. Szerencsére azonban ez is lehetséges.
A mezőgazdaságban és a földhasználatban karboncsökkentő stratégiák alkalmazásával több hőmérséklet-növelő gázt lehet az erdőkbe és a talajba zárva tartani. Miközben ezek a technikák már léteznek, a sikerhez a talajművelés nélküli gazdálkodás használatának fokozására, a permakultúra alapelveinek elfogadására (a permakultúra az agrárrendszerek olyan kialakítását jelenti, amely a természet ökológiai folyamatait utánozza – a szerk.), a lápos területek megfelelőbb kezelésére és rotációs legeltetési technikákra van szükség. A piacok ereje jelentősnek tekinthető az energia- és földhasználatban történő radikális változások előmozdítására, azonban ahogy a 2017-es viharszezon mutatja, a klímával kapcsolatos vészhelyzetek átfogó és sürgető intézkedéseket követelnek meg. Az energia kinyerési és fogyasztási módjai és a földhasználat átalakítása terén erőteljes ösztönzőkre és szakpolitikai keretrendszerre van szükség. Ne essünk azonban kétségbe: még mindig van időnk az éghajlat megmentésére. Az átalakulás már elkezdődött, és gyorsabban fog lezajlani, mint ahogy arra a legtöbb ember számít.
Jules Kortenhorst, a Rocky Mountain Institute vezérigazgatójavéleménycikke eredetileg a Világgazdaságban jelent meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás