Kicsiben tesztelik a klímaváltozás elleni fegyvert

portfolio.hu

2017. október 17. 19:38

Kicsiben tesztelik a klímaváltozás elleni fegyvert

A légköri szén-dioxidot kivonó technológia tesztüzeme kezdődött meg Izlandon; a svájci székhelyű Climeworks eljárásában az atmoszférából kivont üvegházhatású gázt a föld alatt tárolják.

A ventillátorokkal és szűrőkkel a berendezésen átmozgatott levegőből kivont szén-dioxidot vízben oldva tárolnák, mintegy 1000 méter mélységben, ahol a szén a bazaltos kőzettel reagálva szilárd ásványi formát vesz fel.
A projektet a svájci társaság a Reykjavik Energy-vel partnerségben valósítja meg. Az izlandi társaság a hellisheidi geotermikus erőművében keletkezett szén-dioxidot már 2007 óta juttatja a mélybe, és tapasztalataik szerint a szén zöme két évnél rövidebb idő alatt szilárd halmazállapotot vesz fel, ami "évszázadokkal gyorsabb" az előzetesen vártnál - mondta a Cleantechnicanak Edda Sif Aradottir, a Reykjavik Energy projektmenedzsere.A technológia egyelőre nem alkalmas a tömeges alkalmazásra, a Climeworks eleinte évente mindössze 50 tonna légköri szén-dioxid kivonását tervezi, ami nagyjából egy egyesült államokbeli család éves kibocsátásának felel meg. A projekt célja azonban éppen az, hogy a jövőben az eljárás a légköri szén-dioxid nagyobb léptékben történő kivonására is alkalmas legyen - nyilatkozta a Climeworks alapító-igazgatója, Jan Wurzbacher. Ezzel együtt a költségek süllyedését, és ahogyan a globális felmelegedés fokozódik, a támogatások emelkedését is valószínűsítik a projekt résztvevői. Az EU által is támogatott projekt konkrét költségeit ugyan nem közölték, azonban minden egyes kivont tonna szén-dioxid földalatti tárolása több száz dollárba kerül.A szkeptikus vélemények szerint, kérdéses, hogy az ehhez hasonló exotikus mérnöki megoldások valaha is valóban életképes megoldássá váljanak, és ehelyett inkább fák ültetésében, illetve az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésében látják a klímaváltozás elleni fellépés kulcsát-írta a Portfolio.hu.

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés