Szavazz a 2018-as év vadvirágára!

2017. október 28. 11:16

Szavazz a 2018-as év vadvirágára!

Az idei évben az Év vadvirága megtisztelő címet a hóvirág viselte. A mediterráneumban épp javában virágoznak egyes őszi hóvirágok, de a hóvirág éve lassan véget ér és itt az ideje, hogy kiválasszuk a 2018-as Év vadvirágát a 3 jelöltből.

Idén a mozgalom kuratóriuma 3 növényfajt jelölt ki, amelyek közül szavazással lehet eldönteni, melyik legyen az év vadvirága 2018-ban. A döntést megkönnyítendő bemutatjuk a jelölteket – szigorúan betűrendben.


Apró nőszirom (Iris pumila)

Füves hegyoldalak, sztyeprétek kora tavaszi ritkasága, mely számos színváltozatával a legszakavatottabbakat is zavarba hozza.

Apró nőszirom Iris pumila

A három jelölt közül a legkorábban virágzó faj, gyakran már április legelején megjelennek virágai és virágzása a magasabb, árnyasabb területeken május végéig kitart. Virágai leggyakrabban kékek vagy sárgák, ritkábban piszkosfehérek és vöröseslilák is lehetnek. Nevét arról nyerte, hagy nagy méretű virágainak szárai igen rövid, legfeljebb 5 cm hosszú, így azok szinte leveleinek tövéből törnek elő. Széles levelei és közöttük megbúvó toktermései alapján szinte egész évben felismerhető. Nálunk a Középhegységben nem ritka, a dombvidékeken és az Alföldön elszórtan találkozhatunk vele. Élőhelyeit a gyepek feltörése és a túltartott vadállomány taposása veszélyezteti. Érdekesség, hogy 2014-ben egy közeli rokona, a szibériai nőszirom (Iris sibirica) volt hazánkban az Év vadvirága.
1982 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.


Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)

Tavak, holtágak fogyatkozóban levő ősi eredetű ritkasága.
Fehér tündérrózsa Nymphaea alba

Bár ilyen szempontból igen erős a mezőny, a jelöltek közül a fehér tündérrózsa virágai a legnagyobbak, leginkább feltűnőek: hófehér virágzata a 10–12 cm-es átmérőt is eléri. Tojásdad, 15–30×12–25 cm-es levelei a víz színén úsznak, felszínük fénylő sötétzöld. Hasonló, vízen úszó hinarakkal – mint a vízitök (Nuphar lutea), sulyom (Trapa natans) és a tündérfátyol (Nymphoides peltata) – együtt a tündérrózsa-hínár alkotója. Virágai nyáron, júniustól jelennek meg, mikorra az álló és lassan folyó vizek kellően felmelegednek és virágzó egyedeivel még szeptemberben is találkozhatunk. Hazánkban főleg az alföldeken jellemző, dombvidékeinken és a hegységek peremén ritkán találkozhatunk vele. Elsősorban a vizes élőhelyek általános pusztulása, a tavak eutrofizációja veszélyezteti, de számolnunk kell a mesterséges tavakba, hévizekbe telepített más tündérrózsa-fajokkal is, melyekkel keveredve génállománya fokozatosan felhígul.
1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.
 

Kornistárnics (Gentiana pneumonanthe)

Üde rétek őszi ’enciánkék’ ékessége, ritka boglárkalepkék tápnövénye.
Kornistárnics Gentiana pneumonanthe

A három jelölt közül a legritkább, számos korábban ismert előhelyéről eltűnt az utóbbi évtizedekben. Lápréteken, hegyi- és mocsári réteken fordul elő, elszórtam mind az alföldeken, mind a hegy- és dombvidékeken. Virágtalan állapotban egyáltalán nem feltűnő, hajtásai beleolvadnak a környező gyepbe. Virágzó állapotban azonban messziről felhívja magára a figyelmet akár 5 cm-t is elérő, sötét égszínkék virágaival. Szerencsé esetben már nyár elején találkozhatunk vele, fő virágzási ideje mégis inkább a nyár vége, sőt még most is, az őszi fagyokig láthatók virágzó egyedei. A ritka, és szintén védett szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon) tápnövénye, a lepkék a kornistárnics virágára rakják petéiket. Európa más részein is visszaszorulóban van, ezért is választották Németországban már 1980-ban az év vadvirágává (Blume des Jahres).
1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10000 Ft.

A szavazatok leadhatók az év vadvirága honlapján december 31-ig.

A szavazással kapcsolatos hírek pedig a mozgalom facebook-oldalán követhetők.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés