A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Brazíliát és Indonéziát sújtó erdőtüzek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy rekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte – figyelmeztetett egy független erdőfelügyeleti szervezet.

A Global Forest Watch (GFW) jelentése szerint az ember okozta globális felmelegedés számlájára írható szélsőséges hőség és szárazság világszerte növeli az erdőtüzek kockázatát. Idén egyebek között Kaliforniának és Portugáliának kellett szembenéznie a pusztító lángokkal.

A jelentés szerint az erdőtüzek, a talajhasználat megváltoztatásából eredő hatások és az éghajlatváltozás együttesen felgyorsíthatják az olyan területek pusztulását, mint a Dél-Amerika északi részén fekvő Amazonas-medence és hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátáshoz is. A Marylandi Egyetem adataira támaszkodva a GFW arra jutott, hogy 2016-ban világszerte 297 ezer négyzetkilométernyi erdős terület veszett oda, ami 51 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A szervezet 2000-ig visszanyúló feljegyzései szerint a tavalyi volt az eddigi legrosszabb év a globális fapusztulás szempontjából. Egyéb műholdas mérések ugyanakkor lassulást mutatnak a termőföldek, városok és utak építését szolgáló erdőirtás ütemében. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint például – amely a globális erdőfelügyeletétől eltérő módszereket használ -, a "nettó erdőirtás" aránya globálisan több mint 50 százalékkal lassult az elmúlt 25 évben.

2016-ban drasztikus emelkedést észleltünk" – mondta Mikaela Weisse, a GFW-t felügyelő amerikai World Resources Institute elemzője, hozzátéve, hogy a mutatók emelkedéséhez valószínűleg hozzájárultak a Brazíliát, Indonéziát és Portugáliát sújtó erdőtüzek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás