Hirdetés

November 13-tól 2018 végéig építik az Etele úton a Kelenföldi pályaudvarig húzódó 1-es villamos vonalát.

Budapesti Közlekedési Központ október 20-án a Colas Alterra Építőipari Zrt. és a Siemens termelő, szolgáltató és kereskedelmi Zrt. konzorciumával kötött kivitelezési szerződést az 1-es villamosvonal Kelenföldig történő meghosszabbítására, 8 milliárd 631 millió forint értékben. A kivitelezés 2017. november 13-án kezdődik és a tervek szerint 2018 végéig tart. Megteremtik az összeköttetést az Etele téri végállomás térségében a MÁV Kelenföldi pályaudvar, a Volán pályaudvar, a 4-es metró végállomás, a BKV-buszpályaudvar, valamint a 19-es (fonódó) és a 49-es villamosok végállomása és az 1-es villamos között.

A projekt célja az Etele téri csomópont hatékony összekapcsolása a kelenföldi és a dél-pesti városrésszel, lehetővé téve az agglomerációból érkezők számára a gyorsabb eljutást a város ezen részei felé. A környék lakói számára könnyebb lesz a belváros felé tartó metró- és villamosvonalak gyors elére.

A Magyar Építők arról is ír: az 1-es villamosvonal új szakaszán a vonalon korábban megvalósított megállótípusokat alakítanak ki a Tétényi útnál és a Bártfai utcánál. Az Etele téri villamosvégállomás közvetlen kapcsolatot biztosít majd az M4-es metró végállomásához, eléréséhez sem a buszpályaudvar, sem a vasútállomás felől nem lesz szükség arra, hogy a közutat keresztezzük. A peronokat akadálymentesen lehet majd megközelíteni, jelentős hosszban fedett megállók épülnek. A villamospálya az Etele út teljes hosszában füvesített lesz, ami jelentősen csökkenti a zajt.

A projekt keretében komplex zöldfelületi megújítást végeznek, amely érinti az Etele út mentén fekvő zöldfelületeket, valamint a Fehérvári út – Tétényi út közötti szakaszon az Etele út déli oldalán tervezett lakóépületek közötti zöldfelületeket is.

A Pestbuda szemléje alapján a park építése során megújul a növényzet, az összes járófelület és a dísztér, egy új vízjáték kiépítésével együtt. Az Etele úton a leendő villamos nyomvonalán fakivágásra – ahol ez lehetséges, ott átültetésre – is sor kerül, azonban gondoskodnak a pótlásról. Átmérőtől függően 400-500 fa és 11 ezer cserje kerül kiültetésre, valamint 21 ezer négyzetméteren felújítják a füves területeket is.

Kapcsolódó anyagok:

Fakivágás nélkül is mehetne az 1-es villamos az Etele úton

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás