A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: atv.hu

Vilmos cambridge-i herceg szerint túl sok ember él a Földön, ami világméretű kockázatot jelent. A trónörökös szerint a túlnépesedés miatt óriási nyomás alá kerültek a vadonélő állatok, és felszólított, hogy mindenki megújult erővel kezelje a kérdést.

Aggodalmai nagyapja Edinburgh hercege aggályait visszhangozták, aki 2011-ben a túlnépesedés megoldásának eszközeként az önkéntes családkorlátozást támogatta, amelyet a természetvédelem legnagyobb kihívásaként fogalmazott meg. Unokája a brit Tusk Trust nonprofit természetvédő szervezet jótékonysági gálavacsoráján hangsúlyozta, hogy az egyes állati populációk megmentésére intézkedéseket kell hozni.

„Életem során láthattam, hogy a globális vadállomány több mint a felével lecsökkent” – mutatott rá. „Afrika gyorsan növekvő népessége – megdöbbentő havi három és fél milliós növekedéssel – 2050-re várhatóan több mint kétszeresére emelkedik” – figyelmeztetett. „Nem kérdés, hogy ez a növekedés óriási nyomást gyakorol a vadon élő állatokra és az élőhelyekre” – fogalmazott. „A városiasodás, az infrastruktúra fejlesztése, a termesztés mind jó dolog önmagában, de szörnyű hatással lesz rájuk, hacsak nem kezdünk el most tervezni és meghozni a szükséges intézkedéseket” – hívta fel a figyelmet.

Vilmos herceg elmondta, hogy ez „katasztrofális hatással” járhat a túlgazdálkodás és a rossz vízellátás jelentette kihívás enyhítésére szolgáló új ötletek nélkül. „Sokkal keményebben kell dolgoznunk, ha biztosítani szeretnénk, hogy az emberek és a többi állatfaj (sic!), amelyekkel megosztjuk ezt a bolygót, továbbra is együtt létezhessen” – tette hozzá. A herceg figyelmeztetett, hogy sok faj, köztük az orrszarvú, az oroszlán és a tobzoska, még mindig létező veszéllyel néz szembe az illegális vadkereskedelem miatt.

„Ez a kereskedelem barbár, ellehetetleníti a megélhetést, pusztítja a közösségeket, és támogatja a szervezett bűnözést” – fogalmazott. „Rossz a világnak, és fel kell számolnunk” – tette hozzá. Azt is mondta, örömmel veszi tudomásul, hogy a kormány nemrég bejelentette az elefántcsont-értékesítés korlátozását az Egyesült Királyságban.

 

Az emberiségnek ébrednie kell vagy szembenéznie a környezeti katasztrófával

Az emberiségnek ébrednie kell vagy szembenéznie a környezeti katasztrófával

Sir David Attenborough, a BBC természettudós műsorvezetője aggódik a Földért, minthogy karrierjének kezdete óta a népesség megtriplázódott. Ugyanakkor hisz benne, hogy összefogással elkerülhető a tragédia.

A természetfilmezés doyenje megfújta a fejlett világ „vészkürtjét” és felszólított mindenkit az együttműködésre, mely a Föld jövőjét fenyegető túlnépesedésen és környezetromboláson való felülkerekedés kizárólagos módja. Egy Bristoli fesztivál közönségéhez intézett ébresztő-beszédében bevallotta, hogy a Föld előtt tornyosuló problémák gyakran kétségbe ejtik: „Nem nehéz elcsüggedni. Nagyon-nagyon elcsüggedni. El is szoktam. De fontos hosszútávon tekinteni a dologra.”

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás