A rovat kizárólagos támogatója

3 megye 38 barlangjában végez a látogatók kényelmét , valamint a barlangok biztonságát szolgáló beruházások at a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság . Az Európai Unió finanszírozta pályázatban az érintett barlangok közül 25 fokozottan védett, 11 megkülönböztetett jelentőségű és 2 védett.

380 millió forintot, és 2016. szeptember 1 – 2019. december 31 – közötti 40 hónapot  vesz igénybe az a hatalmas munka, aminek eredményeit a Borsod – Abaúj – Zemplén, Nógrád és Heves megye barlangjait látogató turisták és barlangászok is élvezhetik majd. Egyes barlangok esetében gondot jelent, hogy a feltárások során a kutatóegyesületek által több évtizede beépített, a közlekedést lehetővé tevő segédeszközök tönkrementek, balesetveszélyesek, emellett nem biztosítják a barlangi képződmények védelmét. Most eltávolítják a korrodált, balesetveszélyes kikötési pontokat és köteleket é s tartósabb eszközökre cserélik azokat.

A műszaki korszerűsítések sorából kiemelkedik a Szeleta – barlang, ahol a bejárathoz vezető nagyon meredek, több szakaszon balesetveszélyes turistautak biztonságossá tételét tervezik járóplatformok építésével. A projekt keretén belül a másik nagyobb beruházás a szilvásváradi, Szalajka – völgyi információs ház épületének állagmegóvása . Ezt kiegészíti az épület belső terében és pincéjében a Szalajka – völgyhöz és a bükki barlangokhoz kap csolódó bemutatóterek kialakítása.

A legtöbb munkát azonban a barlangok megfelelő lezárása adja a szakembereknek . Döntő többségében eddig is lezárt járatokról van szó, de előfordul, hogy természet – vagy életvédelmi szempontból indokolt új barlanglezárás készül , ami sokszor elengedhetetlen az adott barlang természeti állapotának megőrzése szempontjából. Egyes bejáratok lezárása már több évtizede készült és többszöri rongálásnak esett áldozatul. Előfordul, hogy a lezárás, illetve a bejárat biztosítás kialakítása természetvédelmi kezelői szempontból nem felel meg a jelenlegi követelményeknek. Ezeket a barlanglezárásokat felújítják, átalakítják.

Vannak omlásveszélyes, beomlott bejáratok, illetve biztosítatlan járatszakaszok, emellett előfordul, hogy a nagy esők által a bejáratba behordódott törmelék feltöltötte a járatokat. Ezekbe a bejárati szakaszokba végleges biztosítást építenek, a törmeléket eltávolítják és beépítik a szükséges közlekedést elősegítő létesítményeket is. A projekt keretében utak, illetve turistautak közelében összesen 19 helyszínen kerül sor tájékoztató tábla, vagy információs felület kihelyezésére a KEHOP projekt keretében.
A képen a szilvásváradi Istállós-kői-barlang

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás