A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Hepatitisz és bélgyulladás végzett azzal a több mint 140 fókával, amelyek tetemét november eleje óta mosta partra a víz a Föld legmélyebb édesvizű tava, a dél-szibériai Bajkál-tónál – közölték az irkutszki regionális hatóságok. Teljesen kifejlett erős példányok pusztultak el.

Az elpusztult bajkáli fókáktól vett tizenöt mintából tizenegyben találtak bélgyulladásra, három esetben hepatitiszre utaló bizonyítékokat. Az állatok tömeges pusztulását döbbenettel fogadták a kutatók, attól rettegve, hogy esetleg járvány pusztít a ritka fókák körében.

"Teljesen kifejlett, erős példányok pusztultak el, amelyek többsége ráadásul vemhes nőstény volt" – közölték a múlt héten a hatóságok. A bajkáli fóka vagy nerpa (Pusa sibirica) kizárólag a Bajkál-tóban honos és egyedszáma nagyjából 128 ezerre tehető. A mongol határ szomszédságában, Moszkvától 4200 kilométerre keletre fekvő Bajkál-tó a világ legmélyebb tava, vize a Föld édesvízkészletének 20 százalékát teszi ki.

A területen 1500 olyan növény- és állatfaj él, amely kizárólag itt őshonos. A nerpa a Bajkál-tó egyetlen emlőse. Az állatok száma azután indult növekedésnek, hogy 2009-ben betiltották a vadászatukat. A szakemberek egy része szerint azonban engedélyezni kellene a fókák korlátozott vadászatát az egyre növekvő populáció kordában tartásához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás