A rovat kizárólagos támogatója

Úgy tűnik, minden egyes nap valamilyen borzalmas hírt szül arról, mi mindent teszünk, mi emberek, amivel ártunk a bolygónknak, az állatoknak, akikkel megosztjuk azt és egyúttal, önnön magunknak is.

Itt a lehetőség, hogy változtassanak ezen mind a jelenre és mind a jövő nemzedékekre való tekintettel, azzal, ha a Föld egyik leglátványosabb vadonjának térségében, az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék területén tervezett olajkitermelés ellen szavaznak.
Ez a Menedék csodálatos hely – közel 20 millió hektárnyi őseredeti, ökológiailag nagyon fontos élőhely. Kétségbe vonhatatlan tudományos bizonyítékok támasztják alá, miért olyan lényeges, hogy megóvjuk ezt a térséget. Egyrészről, létfontosságú fészkelő helyet biztosít több millió madárnak, amelyek bolygónk hét földrésze közül hatról ide vándorolnak költeni. Itt ellik meg a mintegy 200,000 egyedet számláló Grant karibu csorda is, továbbá ez az egyik legfontosabb jegesmedve élőhely a Földön. Ezeken felül, jelentős szerepet játszik az éghajlat változás elleni védelemben.

De az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadvilág Menedék még ennél is több.

Az itt található vadon a természettel való, mélyen bennünk gyökerező spirituális kapcsolatot szólítja meg, amely az emberi lélek szerves része. A Gwich’in emberek pontosan tudják ezt és úgy utalnak erre a térségre, mint "a szent, helyre, ahol az élet elkezdődik." Ha a földfelszín alatt található olaj kiszivattyúzásával megsértjük a Vadvilág Menedéket, annak pusztító következménye lesz a Gwich’in lakosságra nézve, mivel a ők a hagyományos életvitel alapján a karibu csordákból tartják fenn magukat.

Szerte a világon már oly sok bennszülött nép szenvedett kárt a "haladás" nevében – ne toldjuk meg még egy tragédiával a listát. Rendelkezésünkre állnak más energiaforrások is. Így aztán kérem Önöket: mint az Egyesült Államok szenátorai, emeljék fel a hangjukat és szavazzanak a Gwich’in emberek védelmében és annak az amerikai kincsnek a megóvásáért, amit Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék néven ismerünk.

Amerika eddig vezetőként segítette a világot a természetvédelmi törekvésekben és az Önök hangja mindig is nagy jelentőségű volt e tekintetben, az Önök által állított példa pedig hathatós. Kérem, ragadják meg az alkalmat, hogy megmutassák a természeti világ és a jövő nemzedékek iránt való elkötelezettségüket és álljanak mellém az Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék védelméért.

Kérem, szavazzanak az Északi-sarkvidéki Vadvilág Menedék térségében való olajkitermelés ellen.

Szívélyes üdvözlettel: Dr. Jane Goodall
Fordította: Franczen Bea

JANE: az új Jane Goodall dokumentum film

JANE: az új Jane Goodall dokumentum film

Jane Goodall vadon élő csimpánzokról szóló, az 1960-as évek kezdetén készült forradalmi tanulmányai ellent mondtak a tudományos világ állatokról és nőkről alkotott képének. Ez a történet soha nem évül el, számos film, még több könyv és számtalan újságcikk kedvelt témája volt már. A világhírű főemlőskutató múltidéző filmje mától az amerikai mozikban.

Ezért olyan meglepő, hogy a Brett Morgen által rendezett és Philip Glass zenéjével 2017-ben készült ‘Jane’ még mindig tud valami újat mutatni Goodall életéről. A film több, mint 100 órányi, azelőtt soha be nem mutatott olyan felvételt használ fel, amelyek az 1960-as évek elején készültek a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban, ahol Goodall kutatómunkájának legfontosabb éveit töltötte.

Nem gondoltam volna, hogy még egy dokumentum film valaha is újat tudna mutatni nekem" – mondta Goodall a riporterek egy csoportjának a film október 9-i bemutatója alkalmából tartott média kerek-asztal beszélgetésen. "Ez a film bármely más rólam készült filmnél hatásosabban repít vissza a múltba".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás