A rovat kizárólagos támogatója

Már egy jó ideje figyelem a globális híreket, véleményeket, trendeket a fenntarthatóság témakörében, és fontosnak tartanám, hogy ezekről mindenki tájékozódjon a lehetőségei szerint. A hírfolyamok csatornái mára már nem kizárólag a tradicionális médiumokra korlátozódnak, így viszont megnőtt a kockázata annak is, hogy akár hamis hírekkel találkozunk.

Ez persze igaz a fenntarthatósággal kapcsolatos hírfolyamra is, ezért érdemes lehet tudatosítani, milyen hírforrásokat érdemes követni. Ennek mentén kiemelek néhány pozitív és szerintem fontos hírforrást az elmúlt időszakból, amelyek nem kizárólag tartalmilag, de formailag is jól tipizálják a beáramló és figyelemre érdemes, a fenntarthatósággal kapcsolatos vitákat:

1. Megatrendek, amik okot adnak a bizakodásra – a nagylélegzetű, összefoglaló írás, ami a laikusok számára is jól átadja a fő irányokat 
Az összes kis hír és esemény, a viták ping-pongozása közben jól esik egy-egy olyan, nagyobb lélegzetvételű összefoglaló írást is elolvasni, amely alapján a főbb irányok bárki számára megérthetők. Ilyen írás jelent meg nemrég a The Guardian felületein, ebben olyan megatrendeket vázolnak fel és magyaráznak el, amelyek a fennmaradásunkba vetett hitünkhöz tudnak muníciót adni. Nem mellesleg a hét trendből öt az energetikához tartozik!

2. Kofi Annan, a Climate Champion felhívása – egy érdekes és jól exponált véleményvezér írásban sürgeti a világot
Manapság már elterjedtnek mondható az influencerek, magyarul véleményvezérek jelenléte, akik a hivatalos kánontól függetlenül képesek eljuttatni hozzánk információkat, üzeneteket. Nincs ez másként a fenntarthatóság tematikájában sem. Ebben a témában is egyre több olyan embert találni, akinek tudása, pozíciója, tapasztalata garantálja azt, hogy érdemes odafigyelni arra, amit mond. Gondoljunk csak a privát szférából Elon Muskra, vagy a nemzetközi kormányzás területéről Kofi Annanra, az ENSZ egykori vezetőjére, akinek nemrég jelent meg újabb motiváló írása a pozitív változásért: 

3. A praktikus és nem mindig derűs tartalom, amely a komplexitásra, és az akadályokra is rámutat – vezető gazdasági lapok elemzései 
Akik az elveken kívül szívesen hallanak a gazdasági megvalósíthatóságról, a tervezhetőség minden előnyével és hátrányával együtt, azok számára az olyan fajsúlyos, hiteles és lényeglátó gazdasági-közéleti lapok szolgálnak jó hírforrásul, mint amilyen például a The Economist. Legújabb számukban címlapos sztoriban hívják fel a figyelmet arra, hogy miért nem szabad túlontúl optimistán állni a klímaváltozás elleni küzdelemben elért eredményekhez:

4. A tudományos áttörések, amelyeket előbb meg kell érteni – tudományos hírforrások
Ezek közül talán azért kerül relatíve kevesebb a közéleti beszélgetésekbe, mert nem csak nehéz megérteni a megfelelő mértékű háttértudás nélkül a leírtakat, így laikus vagy nem szakterületi újságírók nem is nagyon harapnak rá ezekre a fejleményekre. Azért persze akadnak kivételek: egy ilyen volt például a fúziós energiával kapcsolatos tudományos áttörés, amiről sok médium beszámolt.

Aki tehát követné a fenntarthatósággal kapcsolatos diskurzust, annak számtalan forrás áll a rendelkezésére. Biztosan ennél a négy típusnál még több is. Azt azonban látni kell, hogy akkor lesz reális a kép, ha nem csak a pozitív szólamokra nyitjuk ki a fülünket. Ugyanakkor pedig muszáj „coacholni” magunkat arra, hogy akarjunk minél többet tudni és megtudni a témáról. Ennek első lépése pedig lehet talán éppen a Chikansplanet is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás