Hirdetés

24 óra alatt több mint 350 ezren írtak alá azt a petíciót, melyben a német agrárminiszter, Christian Schmidt lemondását követelik, miután Brüsszelben megszavazta a “folyékony kapának” becézett glifozát gyomirtószer uniós engedélyezésének meghosszabbítását – a Barbara Hendricks környezetminiszterrel megbeszéltekkel ellentétben.

Már több mint két éve húzódik a glifozát gyomirtó uniós használatáról szóló vita, melynek korábbi engedélye idén decemberben járt volna le. A szer használatát az Európai Parlament és több környezetvédő szervezet is ellenzi, mivel feltehetőleg rákkeltő hatású és károsítja a biodiverzitást. Ennek ellenére a glifozát a legelterjedtebb gyomirtószer, sok gazdálkodó azt állítja, hogy nincs költséghatékony alternatívája és betiltása jelentősen növelné az élelmiszerárakat. Ez utóbbi állítás cáfolata itt >>>

Egy korábbi EU-s szavazáson még nem kapott többséget a szer engedélyének meghosszabbítására tett javaslat, akkor tizennégy tagállam szavazott mellette, kilencen ellene és öten tartózkodtak. Magyarország a glifozát engedélyezése mellett szavazott a kezdetektől, Németország azonban korábban az ellenzők közé tartozot

Hétfőn viszont már tizennyolcan szavaztak a javaslat mellett (benne Magyarország), kilencen ellene, egy tagállam pedig tartózkodott. Tehát a korábbi szavazáshoz képest több tagállam is meggondolta magát, Németország is. A bökkenő csak az, hogy ez szembement a német kormányon belüli korábbi megállapodással. Barbara Hendricks környezetminiszter azzal vádolja a javaslatot megszavazó Christian Schmidt agrárminisztert, hogy a háta mögött hozt a meg ezt a döntést, miután hétfő reggel megbeszélték, hogy Németország nem támogatja a glifozát engedélyezését. Ez a konfliktus akár Merkel kereszténydemokrata pártja, a CSU és a szociáldemokrata  SPD közti koalíciós tárgyalásokat is megakaszthatja.

Már Németország lakosai is kifejezték nemtetszésüket a szavazással kapcsolatban: alig több mint 24 óra alatt 350 ezren aláírtak egy petíciót, amely Christian Schmidt menesztését követeli. Via Mérce. 


Csak Európa dacol a GMO-világpiacot uraló vállalatbirodalmak nyomulásával

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) 2015-ben úgy foglalt állást, hogy az évek óta a kínai vegyipar által előállított hatóanyag az emberi szervezet számára rákkeltő lehet, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) kockázatbecslése szerint ugyanakkor nem karcinogén. Az eltérő eredmények az értékelési módszerek különbségein alapulnak. A „Monsanto Papers” című terjedelmes jelentést az amerikai igazságszolgáltatás állította össze még márciusban. A papírokból állítólag kiderül, hogy a Monsanto már 1999-ben tudott a glifozát mutagén és toxikus hatásairól, az amerikai cég viszont „ócska tudománynak” minősítette az IARC szakvéleményét, és rejtett motivációval, illetve azzal vádolta a szervezetet, hogy részrehajlóan válogat a tanulmányok között.

„Az IARC és az EFSA vizsgálati eredményei között feszülő ellentmondás feloldása végett szerettük volna megismerni vizsgálatának dokumentumait, de egyévi időhúzás után is csak korlátozott betekintést kaptunk, a lényegi információkat elzárták előlünk, ezért három képviselőtársammal pert indítottam az EFSA ellen, annak érdekében, hogy nyilvánosságra hozzák a dokumentumokat” – ismertette a fejleményeket a qubitnak Jávor Benedek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás