A rovat kizárólagos támogatója

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke december 4.-én megerősítette, hogy betiltják a műanyag mikrogyöngyök előállítását és forgalmazását az ország területén.

A tilalom bevezetését az előző kormány készítette elő, és az új kormány hagyta jóvá a határozatot, mely 6 hónapon belül hatályba lép. A gyöngyök komolyan veszélyeztetik a vízi és tengeri környezetet. Méretük miatt nem lehet újra begyűjteni őket újrahasznosítás céljából, ráadásul a szűrőrendszereken is akadály nélkül áthaladhatnak. Mivel nem bomlanak le, a tengeri élőlények elfogyaszthatják őket és így hosszú távú károkat okozhatnak.

A becslések szerint évente körülbelül 10000 tonna műanyag gyöngyöt használnak világszerte főleg hámlasztásra vagy polírozásra.

Csak Új-Zélandon nagyjából 100 testápolási termék tartalmazza ezeket az apró gyöngyöket. Az előző kormány januárban konzultációt hirdetett annak elérésére, hogy kivonják a szépségápolási, háztartási és autóápolási termékekből a mikrogyöngyöket. A tilalmat több mint 16000 beadvány támogatta, többségük pedig a tilalom hatályának kibővítését is kérte a kormánytól. Válaszul az előző kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy kiterjeszti a tilalmat a gyöngyöket tartalmazó csiszoló, felületkezelő és felülettisztító termékekre is.

A személyes ápolószerek mellett ez magába foglalja a háztartási, autó- és egyéb tisztítószereket. Míg számos kiskereskedő, mint például a New World, a Pak’n Save és a Four Square megtette az első lépéseket, hogy leszedjék polcaikról a mikrogyöngyöket, addig a Foodstuffs és a Countdown már eltávolította őket saját márkájú termékeik közül.
 

Aggasztó mértékű a Földközi-tenger mikroműanyag szennyezettsége

Aggasztó mértékű a Földközi-tenger mikroműanyag szennyezettsége

A mikroműanyag, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja jelenleg a Földközi-tengerben a legmagasabb a világon. A kutató szerint célirányos intézkedésekre van szükség a műanyaghasználat csökkentéséhez, újrafelhasználásához. A fiatal generációnak kezelnie kell ezt a helyzetet.

A Nature Scientific Reportsban az olasz Tengerkutató Intézet (ISMAR) és a Nemzeti Kutatótanács (CNR) adatai szerint a koncentráció mértéke eléri a négyzetkilométerenkénti 1,2 millió mikroműanyagot.

 

 

 

Attenborough szerint is megöli a tengeri élővilágot a műanyag

Attenborough szerint is megöli a tengeri élővilágot a műanyag

A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor.

A 16 éve bemutatott A kék bolygó című sorozat folytatása azokat a károkat tárja fel, amelyeket a műanyag használata a tenger élővilágának okoz. A 91 éves természettudós azonnali lépéseket sürgetett, mondván az emberiség tartja a kezében a bolygó jövőjét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás