A rovat kizárólagos támogatója

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern megújuló energetikával foglalkozó vállalata, a Novavind 5 milliárd rubelt (mintegy 22,5 milliárd forintot) készül szélerőművek részegységek gyártásába fektetni.

A pénzből az ugyancsak az orosz atomóriáshoz tartozó gépgyártó cégcsoport, az Atomenergomas volgodonszki gyárában hajtanának végre beruházásokat – közölte Alekszandr Korcsagin, a Novavind vezérigazgatója. Szélerőműtornyok gyártását és összeszerelését, valamint generátor-összeszerelő üzemet készülnek ott megszervezni – közölte a cégvezető, és hozzátette: a termelés már 2019 közepén, a tornyok előállítása pedig 2020-ban indulhat meg.

A Roszatom leányvállalata, az idén szeptemberben létrehozott Novavind ellenőrzése alá kerülő VetroOGK 2018 tavaszán tervezi az első szélerőműpark építésének megkezdését a dél-oroszországi Adige Köztársaságban, amelynek üzembe helyezése már 2018 végén vagy 2019 elején várható. A cég, különböző tendereken, összesen csaknem 1000 MW névleges teljesítményű szélerőműpark oroszországi építésére nyert el megbízást. Ebben a holland Lagerwey társaság a technológiai partnere, amellyel a Novavind néhány napja közös céget hozott létre szélturbinák gyártására, marketingjére és értékesítésére. A két alapítónak azonos részesedése van a vállalatban, amely az első időszakban a Roszatom igényeit fogja kielégíteni. „A vegyesvállalat 14 országban jogosult működni, de egyelőre csak Oroszországra figyelünk, ki kell alakítanunk, fel kell futtatnunk a gyártást, és el kell érnünk a megfelelő minőséget” – jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek Emin Aszkerov, a Novavind nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

Kapcsolódó anyagok:

A zöldenergia fonákja

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás