A rovat kizárólagos támogatója

A NOAA minden év decemberében kiadja azt a jelentést, amely a korábbi év októberétől az adott év szeptemberéig mutatja be az Északi-sarkvidék alakulását. A szakértők az új adatokat a hosszú távú trendekkel is összehasonlítják.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) éves jelentése alapján nagyon rossz a helyzet az Északi-sark környékén. Az adatok szerint az Arktisz olyan mértékben változott meg, hogy már sosem lesz olyan, mint régen. Bár a legutóbbi sarkvidéki nyár viszonylag hűvös volt, az Arktiszon nem jött létre kellő mennyiségű tengeri jég. A jelek alapján a helyi ökoszisztéma egyáltalán nem egészséges: a levegő és a tenger egyre melegszik, emiatt pedig egyre olvad a hó és a jég. A NOAA kutatói szerint napjainkra a vékony tengeri jég vált normálissá.

Úgy tűnik, hogy hiába fog jönni egy-egy hűvösebb év, az Arktisz túl sérült ahhoz, hogy helyreállhasson.

A szakértők a jelentés elkészítéséhez négy meghatározó tényezőt, a levegőt, a vizet, a szárazföldet és a jeget vizsgálták. Minden téren rossz a helyzet. A 2015-2016-os jelentés szerint a tavalyi év 1900 óta a legmelegebb volt a sarkvidéken. Bár a 2016-2017-es periódus valamivel hűvösebben alakult, így is ez az év lett a második legforróbb. A helyi ősz és tél ráadásul kifejezetten melegen telt. 2017 tavasza és nyara ugyanakkor szokatlanul hideg volt. Az idei nyár sokkal hűvösebben alakult az utóbbi évekhez képest, igaz, Alaszkában és Északnyugat-Kanadában minden idők legforróbb júliusát mérték.

A víz hőmérsékletének alakulása sem túl biztató. Bizonyos régiókban ugyan 2017 augusztusában 2016-hoz képest 3 Celsius-fokkal hidegebb volt a tenger felszínének hőmérséklete, összességében az idei adatok is fokozatos melegedésre utalnak. A tenger hőmérsékletének emelkedése nem csak a jég olvadását gyorsítja fel, de a vízi ökoszisztémát is felborítja.
Egy lépésre vagyunk attól, hogy felboruljon a sarkvidéki ökoszisztéma

A csökkenő jégterület miatt néhány jegesmedve új étrendre állt át, ez pedig komoly problémát okozhat.
jegermedve Ashley Cooper Global Warming Images

A szárazföldön a kutatók a permafroszt, azaz a tartósan fagyott talaj változását elemezték. A megfigyelések alapján az Északi-sarkvidék talaja fokozatosan melegszik és olvad. Igaz, a műholdas felvételek azt mutatják, hogy a 2016-2017-es periódusban az átlagosnál nagyobb területnyi szárazföldet fedett hó – 2005 óta ez az első pozitív anomália a hótakaróban.

A tengeri jég állapota is az utóbbi idők tendenciájához igazodik: összességében egyre zsugorodik a jég területe. A tudósok már évekkel ezelőtt megjósolták, hogy idővel teljesen jégmentessé válhat az arktiszi nyár.

A NOAA hivatalos álláspontja most az, hogy a sarkvidék sosem lesz már egész évben kellően jeges.

2016-2017 tele 1979 óta a legkisebb jégmaximumot hozta. Idén 2017. március 7-én volt a legnagyobb a jég kiterjedése, ekkor 14,2 millió négyzetkilométert borított jég – ez 8 százalékkal alacsonyabb a 1981-2010-es átlagnál. A zsugorodás ráadásul a vártnál 5 nappal korábban kezdődött meg, így már szeptember 13-án elérte a sarkvidék a jégminimumot, a 4,6 millió négyzetkilométert – ez szintén az 1981-2010-es átlag alatt van.

A 24.hu szerint a kutatók azt is kimutatták, hogy a fennmaradó jég állapota sem kielégítő. A jég fiatalabb, vékonyabb és kevésbé stabil, mint a múltban. Mivel a rosszabb minőségű jégfelület kisebb valószínűséggel marad meg vagy növekszik, kijelenthető, hogy az Északi-sarkvidék átalakulása visszafordíthatatlan. Mivel az Arktisz az egész bolygó működésében fontos szerepet tölt be, az adatok azt mutatják, hogy a Föld sincs biztonságban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás