Hirdetés

A Baranya Megyei Kormányhivatalnak ki kell adnia a volt Budapesti Vegyiművek garéi és a hidasi szennyezéseivel kapcsolatos közérdekű adatokat a Greenpeace Magyarországnak – áll a bíróság első fokú határozatában. A zöld szervezet üdvözli a bíróság ítéletét, mely szerint közérdekű környezeti adatot nem lehet visszatartani a civil szervezetektől, állampolgároktól.

A Greenpeace Magyarország Mérgezett Örökségünk című kiadványában feltárt harminc ügyhöz országosan mintegy 40-50 egyedi adatkikérést nyújtott be a környezetvédelmi szervezet. Egyes hatósági képviselők példás hatékonysággal és a jogszabályok szellemének megfelelően adták át a közérdekű adatokat, de voltak olyan esetek is, amikor a hatóságok kifejezetten megnehezítették a szennyezéseket feltáró – az állam helyett elvégzett – közérdekű munkát.

A volt Budapesti Vegyiművek garéi és a hidasi szennyezéseivel kapcsolatosan a Baranya Megyei Kormányhivatal egyszerűen megtagadta a közérdekű adatok kiadását– ezzel megsértve a törvényi előírásokat. A Greenpeace Magyarország a nyilvánvaló törvénysértés a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult.

A NAIH kijelentette, hogy álláspontjuk szerint a Kormányhivatal több ponton megsértette az Infótörvényt, úgy mint
1. Megtagadta az adatkiadást – Infótv. 26. §
2. Rossz jogszabályt alkalmazott – Infótv. 2. §
3. Nem adta indokát az elutasításnak – Infótv. 30.
4. Nem tájékoztatott a jogorvoslatokról – Infótv. 30. §

A NAIH teljes mértékben igazat adott a környezetvédelmi szervezetnek. A NAIH határozata alapján a Greenpeace úra előterjesztette az adatigényléseit az Adatvédelmi Hatóság álláspontjának mellékelésével. A kormányhivatal azonban ismét nem tett eleget törvényi kötelességének. Így nem maradt más lehetőség: a zöld szervezet bírósági úton volt kénytelen érvényesíteni a közérdekű adatokhoz való hozzáférési jogát.
A december 18-i első fokú döntés teljes mértékben a Greenpeace Magyarország keresetének adott igazat és kötelezte a törvénysértő kormányhivatalt a szennyezési adatok azonnali és ingyenes kiadására.

„Üdvözöljük a bíróság döntését. Az ítélet a jövőben segíti majd minden olyan szervezet és magánszemély adatkérési ügyét, amely közérdekű környezeti adatokat igényel a hatóságoktól. Az ilyen adatok feltételei annak, hogy a zöld civil szervezetek hatékonyan léphessenek fel a környezetet és az emberi egészséget veszélyeztető szennyezések ellen” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Még mindig mérgeznek a régi örökségek

Még mindig mérgeznek a régi örökségek

Rákkeltő kadmium és arzén a talajvizekben, több száz tonnányi higany a talajban, mérgek által veszélyeztetett ivóvízkutak. Ilyen és ehhez hasonló szennyezéseket tár fel a Greenpeace Magyarország a Mérgezett örökségünk című jelentésük 2. kötetében. A kiadványt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes által szervezett „Fizessen a jövő nemzedék?” konferencián mutatták be.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás