A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: G7

Kína létrehozza a világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét, hogy hatékonyabban küzdjön a klímaváltozás ellen. Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, több szenet éget el, mint a világ többi része összesen.

A klímaváltozásért felelős szennyzőanyagok negyede Kínából származik, annyi, mint Észak-Amerikából és Európából összesen. A régóta várt bejelentés alapján Kína egy hatalmas piacot hoz létre, amelyen a szennyező vállalatok egymással kereskedhetnek a károsanyag-kibocsátások mennyiségével.

A rendszer lényege, hogy ha egy vállalat több károsanyagot bocsát ki, mint amennyit az állam meghatároz számára, akkor vásárolhat magának többletkapacitást egy olyan vállalattól, amelynek fölösleges kapacitása maradt. A rendszert egyelőre a kínai állam tulajdonában lévő energiaszektort érinti, amely a fosszilis fűtőanyagokból származó összes szennyezés közel feléért felelős.

Ha az elképzelések szerint működik majd a modell, akkor a többi iparágban is bevezetik. A környezetbarát működésre ösztönző rendszer részletei egyelőre nem ismertek, így az sem, hogy mikor lépne életbe. A kínai vezetéssel szemben egyre nagyobb volt a nyomás mind belföldön, mind külföldön, hogy lépjen fel hatékonyabban a légszennyezés ellen.

A New York Times szerint a kínai közvélemény egyre inkább aggódik a városi szmog, a vízminőség és a talajszennyezettség miatt. Ráadásul a jövőben várhatóan tovább növekszik majd a légszennyezettség a rohamosan növekvő autópark és az egyre inkább iparosodó mezőgazdaság miatt.
A program sikere azonban erősen kérdéses, legalábbis a hasonló kísérletek korábban rendre kudarcot vallottak. Európában és önkormányzati szinten Kínában is megpróbálkoztak már a modellel, de a hatóságok túl enyhén szabták meg a szennyező vállalatok számára a határértékeket, így azok nem váltak érdekeltté abban, hogy csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás