A rovat kizárólagos támogatója

A perui gazda, aki pereli a német energiaóriást, az otthonát vesztett fidzsii kisfiú, Kenya “zöldségpróféta” professzorasszonya, egy esővízgyűjtő indiai faluközösség, és a Trump-kori zöldpolitikai ellenálló kaliforniai kormányzó.

A Thomson Reuters Foundation, a Reuters hírügynökség filantróp szervezete az év végével öt kiemelkedően fontos szószólót nevezett meg, akik még 2017-ben is vissza tudták kormányozni a környezetvédelemről folytatott párbeszédet a teljes pánikból a tettek mezejére.

“Összedőlt az életem” – Timoci Naulusala, egy 12 éves fiú a Fidzsi-szigetekről

A Csendes-óceán déli részén található szigetcsoportból származó Timoci faluját tavaly a Winston ciklon pusztította el. Az élményeiről novemberben, az ENSZ bonni klímatalálkozóján beszélt: “Az otthonom, az iskolám, az ételünk, a víz, a pénzünk, minden teljesen elpuszult” – mondta. A csendes-óceáni szigetcsoport több mint 300 mélyen fekvő szigetét veszélyezteti a növekvő tengerszint növekedése. “A klímaváltozás már itt van, hacsak nem tesztek ellene valamit” – mondta a kisfiú az ENSZ-nek intézett beszédében. Timoci Naulusalát a klímaváltozás emberi arcának is nevezték.

Kenya zöldségprófétája, Ruth Khasaya Oniang’o

Ruth Khasaya Oniang’o táplálkozástudós, a 2017-es African Food Prize győztese azon dolgozott, hogy az Afrikában őshonos növényeket újra elterjessze. Így nemcsak az éhínséggel szállt szembe, de a helyi gazdák terményeit gyakran sújtó betegségekkel és kártevőkkel szemben is ellenállóbb növényekért kampányolt. Kenyában gyakori, hogy az őshonos növényeket nem veszik számításba az élelmiszertermelésben, sokszor magokat sem lehet hozzájuk találni, pedig tápanyagban dús terményekről van szó.

Ruth Khasaya Oniang’o táplálkozástudós
A professzorasszony szárazságtűrő terményekkel is foglalkozik.

Egy perui gazda, aki beperelte a német energiaipart: Saúl Lliuya

Saúl Lliuya Peru hegyvidékén él, 2017-ben pedig úgy döntött, hogy beperli a német RWE csoportot, akik tevékenysége veszélybe sodorja a hegyi közösségeit. A precedens nélküli perben Lliuya azzal vádolja az energiaiparban utazó cégcsoportot, hogy az erőműveikből kibocsájtott gázok okozta üvegházhatás miatt olvad az andoki gleccser. 20 ezer dolláros kártérítést követel, amit egy négymilliós állami alapba szeretne betenni, és ezzel megakadályozni hogy az olvadó jég okozta belvíz és árvíz több kárt okozzon.

Az indiai Ralegan Siddhi falu lakói

Indiában folyamatosan komoly problémát okoz a szárazság, olyannyira, hogy a 2014-es és 2015-ös szárazság idején közel 7000 gazda lehetetlenedett el és lett öngyilkos. Nem így Ralegan Siddhiben, pedig az egész nyugat-indiai régióban náluk esik a legkevesebb csapadék éves szinten. A helyiek ugyanis Anna Hazare aktivista a ’70-es években kifejlesztett modellje alapján a falu lejtőin lefolyó csapadékot egy hatalmas közkútba vezetik, így megőrzik szárazság idejére is. A modell olyan jól bevált, hogy a környék 86 másik települése vezette be, ezzel jelentősen javultak a mezőgazdasági mutatóik.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója

Jerry Brown Kalifornia kormányzója

A 2017-ben sosem látott tűzvész által sújtott Kalifornia kormányzója az egyik vezető alakja a Trump-kori zöldpolitikai ellenállásnak. Jerry Brown volt az egyik első, aki a klímaváltozás elleni harc mellett kötelezte el magát, miután Trump döntése nyomán az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből. Brown ígéretet tett az állam veszélyes gáz kibocsájtásának csökkentésére, és arra ösztönözte a kaliforniaiakat, hogy elektromos járműveket vezessenek. Michael Bloomberggel, New York korábbi polgármesterével közösen megalkották az American Pledge (“Amerikai Eskü”) mozgalmat, amihez 230 város és megye, 1500 cég, köztük a Fortune 500 cégek is csatlakoztak. Az American Pledge célja, hogy az USA a párizsi egyezményből kilépve is tartsa az egyezményben előírt célokat. – írta a Reuters-re alapozva a Mérce.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás