Hirdetés

Massachusettsi szakemberek a szentjánosbogarak megvilágításáért felelős enzimek segítségével ragyogó növényeket hoztak létre.

Amerikai tudósoknak sikerült a szentjánosbogarakat is kivilágító vegyület felhasználásával fényben úszó növényeket létrehozniuk. A ragyogó élőlények a későbbiekben kiválthatnák az árammal működtetett lámpákat. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói a fejlesztéssel csak tovább bővítik a növényi nanobionikai projektjeik listáját, amelynek már létező szereplői például a bombakereső és az aszályfigyelő változatok is.

A tündöklő példányok megteremtéséhez a szakértők a szentjánosbogarak „izzásáért” felelős, luciferáz nevű enzimet, illetve a luciferáz aktivitását gátló anyagok eltakarítására rendeltetett, koenzim A nevű molekulát alkalmazták. Ahhoz hogy a luciferin, luciferáz és koenzim A molekulákat szállító nanorészecskéket a levelekbe juttassák, a kutatók egy, ezekkel a molekulákkal telített oldatba helyezték a növényeket, és erősen összepréselték őket. A növények szervezetébe a gázcserenyílásaikon (sztóma) keresztül sikerült bepasszírozni a részecskéket. Amikor már bekerült a növénybe, a luciferáz fénybe borította azt.

Az elelmiszer.hu szerint a  projekt kezdetén a tudósok által átalakított növények maximum 45 percig világítottak, de pillanatnyilag már sikerült három és fél órára kinyújtani az időintervallumot. Mostanáig egy tíz centiméteres vízitormát csak rövid ideig tudtak az olvasáshoz elegendő világításra bírni, de a remények szerint az oldatban előforduló összetevők koncentrációjának megváltoztatásával a fényerőt és az időtartamot is növelni tudják majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás