A rovat kizárólagos támogatója

Változtak 2018-tól a zöldítési uniós szabályozásban a növényvédő szerek használati előírásai. Növényvédő szereket nem lehet használni ökológiai jelentőségű területeken (EFA).

Nem lehet 2018-tól növényvédő szert használni a vetéstől a betakarításig, illetve a kötelező fenntartási időszakban azokon a táblaszintű területeken, amelyeket a gazdálkodók a zöldítésben EFA-ként kívánnak elszámolni. Az Európai Bizottság érvényes állásfoglalása szerint a csávázott vetőmag alkalmazása sem megengedett, mivel annak elvetésével a magra juttatott növényvédő szer aktivizálódik és ugyanúgy jelen lesz a területen.

A növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakok ökológiai jelentőségű terület típusonként:

– parlagon hagyott területeken a pihentetés időtartama alatt (tárgyév jan. 1- aug. 31.)
– ökológiai jelentőségű másodvetéseknél: a kötelező fenntartás alatt (vetéstől számított 60 nap)
– egynyári nitrogénmegkötő növényeknél: vetéstől betakarításig
– évelő nitrogénmegkötő növényeknél: termesztési időszak alatt;
– termelés alatt álló erdőszélek mentén fekvő támogatható hektársávoknál: a sávon termelt növénykultúránál vetésétől a betakarításáig.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az évelő nitrogénmegkötő kultúrákat leszámítva a fenti EFA-területeken nem megengedett a csávázott vetőmagok használata. Az évelő nitrogénmegkötő növényeknél azonban a növényvédőszer-mentességet a termesztési időszak alatt (május 1-jétől szeptember 30-ig) kell biztosítani, amely időszak teljes tartamában az adott évelő növénykultúrának a területen kell lennie. Ez igaz a telepítés évére is, ezért a növénykultúrát tárgyév május elseje előtt kell telepíteni. Ez nem esik bele a növényvédőszer-használati tilalommal érintett időszakba, így ebben az egy esetben csávázott vetőmag is vethető.

Az agrarszektor.hu szerint a csávázott vetőmag alkalmazását a gazdálkodóknak az egységes kérelemben tett nyilatkozattal és gazdálkodói napló vonatkozó betétlapjainak vezetésével kell igazolniuk. Ezt a Magyar Államkincstár helyszíni ellenőrzéseken jogosult ellenőrizni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás