A rovat kizárólagos támogatója

“Halálos hidegről” és “szemet vakító” hóról tudósítottak az amerikai televíziók, még a déli szövetségi államokból is, ahol több mint 30 éve nem havazott. Újabb fagyott cápára bukkantak szakemberek a massachusettsi Wellfleetnél. Floridában zöld leguánok potyognak a külvárosi fákról!

Kalifornia és Arizona kivételével mindenütt hó borítja az országot, s mindenütt heves viharok, a keleti partvidéken "bombaciklonnak" elnevezett viharzónák terjeszkednek. Az előrejelzések szerint a helyzet csak rosszabbodni fog.

Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában három évtizede nem látott hóesés van.

A déli államok nagyvárosai – például Savannah, Charleston – 12-15 centiméteres hó alatt vannak, Marylandben a tengerparti üdülőhelyeket csípőig érő hó borítja. Larry Hogan marylandi kormányzó csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett az állam keleti megyéiben, a Chesapeake-öböl felett átívelő, forgalmas hídon a havazás és a sűrű köd miatt forgalomkorlátozást rendeltek el, Baltimore kikötőjébe nem hajózhatnak be teherszállító hajók. Az Atlanti-óceán hullámait hurrikánerejű szél emeli hét méter magasra, Floridától Marylandig. Mississippi legnagyobb városában, Jacksonban a hidegtől eltörtek a vízvezetékcsövek, a városban nincs víz, több nagyvárosból a hó súlyától leszakadt vezetékekről, áramszünetekről érkeznek jelentések. A floridai Orlandóban lezárták Disney World szórakozóparkját, Észak-Karolina egyik állatkertjében az afrikai elefántokat, oroszlánokat és gorillákat meleg helyre menekítették.

Hó alatt van New York, Boston és a keleti partvidék valamennyi települése, a meteorológusok a térség 18 nagyvárosára szombatig rekordhideg érkeztét jósolják. New York és Boston között ritkították a vasúti járatokat, Washington DC és a virginiai Norfolk kikötője között pedig csütörtöktől egyáltalán nem jár a vonat. A nagy repülőtereken, mint például a bostoni Logan nemzetközi reptéren vagy a New York-i LaGuardia légikikötőben járatok ezreit törölték, sok kisebb repteret lezártak.

A szövetségi államok vezetői és a helyi tisztségviselők arra szólítják fel a lakosságot, hogy készüljön fel élelmiszertartalékokkal, áramszünet esetére gyertyákkal és elemlámpákkal.

"Kormányzójukként könyörgök Önöknek, hogy maradjanak otthon" – ezekkel a szavakkal kezdte nyilatkozatát Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója. A kormányzóasszony arra kérte honfitársait, hogy az óránként 110-120 kilométeres sebességgel süvítő szél miatt is maradjanak otthon. Arra figyelmeztetett, hogy a kicsiny keleti parti államban várhatóan 50 ezren lesznek kénytelenek áram és fűtés nélkül tölteni az elkövetkező napokat. Észak- és Dél-Karolinában, Virginiában, Marylandben, Delaware-ban, Pennsylvaniában és New York államban sok helyütt változatlanul szünetel a tanítás, az állami hivatalok zárva tartanak. (MTI)

cápatetem fagyott Atlantic White Shark Conservancy Facebook

Sorra fagynak meg a cápák Amerikában

Újabb fagyott cápára bukkantak szakemberek a massachusettsi Wellfleetnél. A megfagyott állatot újév estéjén fedezték fel, mondta Michelle Wcisel a Cape Cod Times című helyi újságnak, amelyről a New York Post is hírt adott. A múlt héten további három tetemet mosott partra a víz, így a most megtalált példány már a negyedik sorban.

A hatóságok úgy vélik, hogy a cápák a hideg víz miatti sokk miatt pusztultak el: a Cape Cod-öbölnél éjjel jókora mínuszokat is mérnek a múlt hét óta, de Amerika más területein is hasonlóan rendkívül zord időjárást tapasztalni. A meteorológusok hipotermiára és a sarkvidéki levegő miatti fagyásokra figyelmeztetnek, az újabb hideghullám az Egyesült Államok keleti része felé terjeszkedik. (HVG)

Olyan hideg lett Floridában, hogy zöld leguánok potyognak a külvárosi fákról!

Floridában például, ahol még december-januárban is húsz fok feletti hőmérsékletek szoktak lenni, Miamiban és környékén is 5 fok alá esett a hőmérséklet. Ennek az első áldozatai a környéken szabadon élő zöld leguánok, amelyek ilyen alacsony hőmérsékleten már mozgásképtelenre dermednek. Így most Dél-Floridában zöld iguánák potyognak az égből.

 

A hüllők tíz fok alatti hőmérsékletnél kezdenek elmerevedni, 5 fok alatt pedig teljesen mozgásképtelenné válnak. De ha kiteszik őket a napra, összeszedik magukat. A szakértők azt viszont nem javasolják, hogy bárki bevigyen magával a lakásba egy fagyott leguánt. "Ne gondolják, hogy halottak" – mondta a CBS-nek Kristen Sommers, a floridai hal- és állatvédelmi bizottságtól. A felmelegedő állatok ugyanis támadásként értékelhetik ezt, és megharaphatják a segítőkész embereket. A zöld leguánok amúgy nem őshonosak Floridában, de az állam klímája általában kimondottan kedvező az invazív fajnak, melynek akár másfél méteresre is megnövő egyedei kerteket és házak alapjait túrják szét, székletükkel pedig szalmonellát terjesztenek. Ezért egyre többen próbálják befogni az állatokat, ez most a nagy hidegben könnyebb lesz. "Ez valóban lehetőséget kínál az egyedek befogására, de nem vagyok benne biztos hogy elég hosszú ideig lesz elég hideg ahhoz, hogy ennek lényegi hatása legyen" – mondta erről Sommers. (444.hu)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás