Hirdetés
greenfo/MTI

Újra költ a világ legidősebb tengeri madarának tartott (idén legalább 67 éves) Laysan-albatrosz, Wisdom – írta az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) közleménye alapján az MTI.

Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő Wisdomot (Bölcsesség) 1956-ban, az első költésekor gyűrűzték meg. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 67 éves. Ezzel nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legidősebb, ma is költő vadon élő madara is egyben.

A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár egyetlen tojását ugyanabban a fészekben melengeti, amelyet minden évben használ a párjával, Akeakamaival.  Eddig legalább harminc fiókája volt már. 
Az albatroszok nem minden évben raknak tojást (bár Wisdom pont tavaly is rakott), és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolóniának – idézi az USFWS közleménye Bob Peyton projektfelelőst.


A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok közel 70 százalékának biztosít élőhelyet.  Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás