A rovat kizárólagos támogatója

Érvénytelennek találta a Római-parti mobilgát tervezési munkálatainak közbeszerzés nélküli odaítélését a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB). A testület nem csupán 2,5 millió forintos bírság kivetésével reagált a tender-trükkre – ahogyan azt a Tarlós-féle városvezetés előzetesen feltételezte –, hanem a tőle telhető legsúlyosabb lépéssel is: pert indít a tervezési szerződés érvénytelenítése érdekében, amivel voltaképpen visszaküldi a startvonalra az egész tervezési-engedélyezési folyamatot.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a főváros vezetése rendre úgy hoz tízmilliárdos költségvonzatú döntéseket a mobilgátról, hogy a beruházásnak sem nyomvonala, sem engedélyezési terve nincs. A tervek hiánya évek óta akut probléma, a tendereztetés megkerülését mégis az időhiánnyal indokolták. A tervek elkészítését az önkormányzat a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) bízta (mondván, hogy a csatornázási cég a főváros többségi tulajdonában áll, vagyis a megbízásához nem kell közbeszerzés), az FCSM pedig szintén pályázat nélkül vonta be alvállalkozóként a Tér-Team Kft.-t.

Az EU-s szabályokat és a magyar adófizetők érdekeit is sértő eljárás miatt Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szeptemberben a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, a hatóság pedig jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB), amiről értesítette is Jávort. A politikus már akkor előrevetítette, hogy új közbeszerzés kiírására és a tervek újbóli elkészítésére lesz szükség, amit Tarlós István főpolgármester láthatóan nem vett komolyan.

Tarlós a Magyar Időknek azt nyilatkozta: nem fenyeget semmilyen újratervezés, legfeljebb bírság, és „Jávor Benedek, aki Brüsszelből tesz közzé téves ténymegállapításokat a Facebookon, jobban tenné, ha előtte legalább érdeklődne nálam, a városházán vagy az FCSM-nél”. A tények ugyanakkor nem Tarlós, hanem Jávor álláspontját igazolták. A közbeszerzési hatóság honlapján olvasható döntés szerint „a Döntőbizottság jelen határozatában jogsértést állapított meg, melyre tekintettel pert indít a szerződés érvénytelenségének kimondása és az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazása iránt".

 

Jávor Benedek a Népszavának megerősítette: mivel a főváros és a kormány uniós forrásból szeretné megépíteni a mobilgátat, kénytelenek betartani az EU-s szabályokat. Az EP-képviselő a Facebookon az ügyről azt írta: „a KDB mostani határozata egyfelől bizonyítja, hogy Tarlósék a törvénytelenségtől sem riadnak vissza, csak hogy néhány befektető érdekeit kiszolgálják, másfelől az is látszik, hogy ezt olyan otromba módon csinálják, hogy az még a magyar hatósági környezetben sem megy”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás