A rovat kizárólagos támogatója

A gazdasági növekedés, az új kelet-európai feldolgozó-kapacitások és a bioenergia iránti kereslet állnak a globális trend hátterében.

Már a hetedik egymást követő évben bővült a legfontosabb faipari termékek előállítása; a növekedés üteme 3-6 % közötti – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrég megjelent elemzésében.  A 2016-ig összesített adatok alapján a leggyorsabb ütemben Európában, Észak-Amerikában és az Ázsia-Csendes-óceán térségében növekedett a legfontosabb faipari termékek (ipari gömbfa, fűrészáru, farostlemezek és pellet) előállítása, ami köszönhető a pozitív gazdasági folyamatoknak, Kelet-Európa kibővült termelési kapacitásainak, különösen az úgynevezett OSB lapok (irányított szálelrendezésű lap, angolul Oriented Standard Board) esetében, illetve a bioenergia iránti keresletnek.

„Napjainkra globális szinten az összes faipari termék előállítása meghaladta a 2008-2009-es válság miatt visszaesett szintet,” mondta Mats Nodberg, a FAO erdészeti szakértője. „2016-ban a növekedés üteme megduplázódott az azt megelőző évihez képest, és ez a trend nagy valószínűséggel folytatódni fog 2017-2018-ban is, a világgazdaság teljesítménye és a megújuló energiák iránti kereslet legalábbis erre enged következtetni.”

Felfutóban a forgácslapok és OSB lapok

Leginkább a bútoripar által kedvelt forgácslapok és OSB lapok vannak terjedőben: 2015-ben globálisan még alig 0,3 %-kal nőtt a forgácslapok előállítása, ami 2016-ra 8 %-ra ugrott, az OSB lapoknál 7 és 10 % volt a termelés bővülésének mértéke ugyanezen időszakban. A növekedést a kelet-európai (például oroszországi) új fűrészüzemek és a bővülő kínai és észak-amerikai termelés fűtötték.

Oroszország így megelőzte Kanadát és Németországot és a világ harmadik legnagyobb forgácslap előállítója és felhasználója lett Kína és az Egyesült Államok után. Mindemellett Kanadában is kétszámjegyű növekedést produkált a szektor a 2014-2016-os időszakban, amely teljesítmény az amerikai gazdasági élénkülésnek, ezen belül is az építkezések felfutásának köszönhető. Az éves növekedésben azonban Kína lett a csúcstartó, ahol 42 %-kal nőtt a forgácslapok előállítása 2012 és 2016 között.

Fafeldolgozó üzem a kínai Kunmingban  ©FAO/ Yanshu Li

Fafeldolgozó üzem a kínai Kunmingban ©FAO/ Yanshu Li

A fapellet-boom sem áll meg
A fao.org szerint a  fapellet-előállításban hihetetlen mértékű növekedésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt években, hogy az Európai Unió által meghatározott megújuló energia célok teljesíthetők legyenek. 2016-ban globálisan 6 %-os volt a bővülés, évi 29 millió tonna a teljes előállítás – ennek több mint fele a nemzetközi piacokon talált vevőre.
Kontinensünk, Észak-Amerikával együtt, a teljes termelés (58 és 32 %), illetve a fogyasztás (81 és 8 %) jelentős részéért felel.
A pellet iránti kereslet Ázsiában 17 %-kal nőtt. Korea előrelépett a harmadik helyre a világ legnagyobb fapellett importőr országainak listáján az Egyesült Királyság és Dánia után. A FAO erdészeti termékek statisztikája 55 termékkategóriát, 21 termékcsoportot és 245 országot és területet fed le.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás