Hirdetés

5 napja vasárnap még 300 ember imádkozott az Immerath német város Szent Lambert katedrálisának lebontása ellen, melyet a helyiek Immerather dómnak neveztek. Másnap három Greenpeace-aktivista tiltakozásának köszönhetően 5 órával később tudták csak megkezdeni a templom lebontását. Az egyik aktivista a toronyba mászott fel, míg ketten a markológép lapátjához láncolták magukat. A település alatti szénvagyon a tét.

Egy XIX. századi katedrálist tettek egyenlővé a földdel január 9-én délelőtt, hogy további teret biztosítsanak a szénbányászatnak. Ez a lépés továbbra is Németország fosszilis tüzelőanyagokhoz való erős függését jelzi.

A The Washington Post információi szerint a városnak egykoron 1200 lakosa volt. Az elmúlt években a település elnéptelenedett, ugyanis a RWE energetikai vállalat felvásárolta a város jelentős részét. 11 km-rel arrébb felépítettek egy új települést az elköltöző lakosságnak. A kórházat, a házakat de még a temetőt is a holttestekkel vagy földi maradványokkal együtt költöztették. A Szent Lambert templomban utoljára 2013-ban tartottak szentmisét, a Die Zeit információi alapján.

templomrombolás Immerathkép: Getty Images

További képek >>>

Az RWE energetikai vállalat arra törekszik, hogy növelje hozzáférését a régió lignit vagy barnaszén nyersanyag-lelőhelyéhez. A barnaszén bányászása könnyebb és olcsóbb annak ellenére, hogy a felhasználás (égetés) során a legszennyezőbb tüzelőanyag. Ez azt jelenti, hogy az Immerath város alatt bányászásra kerülő barnaszén az elkövetkezendő évtizedekben sok-sok millió tonnával fogja növelni a széndioxid-kibocsátást a Huffington Post számítása alapján. A templom lerombolásáért összegyűlt tiltakozók “Aki elpusztítja a kultúrát, az embereket is elpusztítja” üzenetet írták ki paravánjaikra, jelenlétükkel abban reménykedtek, hogy sikerül feltartóztatni a gépeket magyarázta Anike Peters a Greenpeace energetikai ügyekre szakosodott aktivistája a RP Online portálnak, melyet a katolikus.ma szemlézett. Hozzátette “Tevékenységünkkel azt követeljük, hogy a bontás legalább addig várjon, amíg a jövőbeli szövetségi kormány nem döntött az energiapolitikáról”.

A történet zöldellenes kiadásban a valasz.hu-n – Zsuppán András tomácsolásában.
Nyilvánvaló, hogy az atomenergia kivezetése rövid- és középtávon növeli Németország függőségét a fosszilis forrásoktól – és megpecsételte Immerath és még egy sor más falu sorsát. Így néz ki a gyakorlatban a zöld gondolat sötétebb oldala.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás