A rovat kizárólagos támogatója

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. Az OLAF már meg is küldte jelentését a magyar hatóságoknak és azt javasolja, tegyenek jogi lépéseket.

Az OLAF az egykori Tiborcz-céggel kapcsolatban összeférhetetlenségre is talált bizonyítékot, az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja, kérje vissza a pénzt értesült a The Wall Street Journal.

Befejezte az Eliossal kapcsolatos kétéves nyomozását az Európai Unió csalás elleni hivatala. Az OLAF 35 közbeszerzést vizsgált, és úgy találta, súlyos szabálytalanságok történtek a szerződések odaítélésekor, és a magyar ügyészségnek megküldött bizalmas jelentésében azt javasolta, hogy indítson eljárást az ügyben – értestült a The Wall Street Journal.

Az OLAF saját maga nem indíthat eljárást, csak a nemzeti hatóságok számára tehet erre javaslatot. A szervezet emellett azt is javasolja, hogy az Európai Bizottság kérje vissza a vizsgált projektekre költött közel 40 millió eurót.

Az uniós hivatal 2011 és 2015 közötti olyan Elios-szerződéseket vizsgált, amelyek keretében a cég magyar települések közvilágítását modernizálta.

Az Elios korábban Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt, a céget 2015-ben adta el. Az Eliossal kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt a magyar rendőrség is nyomozni kezdett 2015-ben, ám egy évvel később lezárták a nyomozást.

“Az OLAF vizsgálata nem csak súlyos szabálytalanságokat tárt fel, de összeférhetetlenség is történhetett” közölte az OLAF az amerikai lap kérdésére. Utóbbi arra vonatkozik a lap forrásai szerint, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, miközben még az Eliosban is tulajdonos volt

A lap megkeresésére az Európai Bizottság úgy válaszolt: ki fogja értékelni az OLAF jelentését majd megvitatja azt a magyar kormánnyal, azután dönt majd arról, milyen lépéseket tesz
További cikkek a témában >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás