A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Német kutatók szerint az édesvízi ökoszisztémák egy része is savasodik a szén-dioxid-kibocsátás miatt. A jelenség a halállományt és a vízminőséget is fenyegetheti.

A világ vízkészletének mindössze 1 százaléka édesvíz, de ebben él a Föld teljes halállományának 40 százaléka. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az édesvízkészletek 70 százalékát mezőgazdasági, köztük öntözési és vízművelési célokra használják fel világszerte.

Több tanulmány figyelmeztet arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok égetése miatt a légkörbe kerülő szén-dioxid-szint növekedése miatt az óceánok savasodnak. Ez komoly veszélyt jelent a vizek biodiverzitására, produktivitására és élővilágára. Az édesvízi ökoszisztémák állapotával ritkábban foglalkoznak, de a Current Biology friss számában közölt eredmények szerint a savasodás az édesvizeket sem kíméli.

A kutatók négy nagy németországi vízgyűjtőt vizsgáltak meg, 1981 és 2015 közötti adatokat felhasználva. A kutatást vezető Linda Weiss szerint a vizsgált 35 évben folyamatosan emelkedett a vizek szén-dioxid tartalma, és a pH-értékük is 0,3 egységgel csökkent.

Az óceánok elsavasodásának oka a légkörbe kerülő szén-dioxid növekvő mennyisége, aminek a negyedét az óceánok nyelik el. A vízben a szén-dioxid szénsavvá válik, ami savasítja a vizet és csökkenti a pH-értékét. Ez azt jelenti, hogy az édesvizek talán gyorsabb ütemben savasodnak, mint az óceánok, amiknél 2100-ra várható a pH-érték 0,3 egységnyi csökkenése. A kutatók azt is megállapították, hogy az emelkedő szén-dioxid-szint a halaknak fontos táplálékforrásként szolgáló ágascsápú rákokra is hatással van. Mivel a savasodás lassítja az érzékelésüket, nem tudják időben észlelni a ragadozókat, így rövid időn belül jelentősen megcsappanhat a számuk.

Caleb Hasler, a Winnipegi Egyetem munkatársa szerint az édesvizek savasodásának első következménye a rossz vízminőség lehet, mivel a méregtermelő baktériumok remekül érzik magukat a magas szén-dioxid-tartalmú környezetben. A szakértők szerint újabb tanulmányokra lesz szükség, hogy kiértékeljék a belvizek savasodásának ökológiai és gazdasági következményeit. Több adatot akarunk begyűjteni a világ különböző részeiről, hogy megállapíthassuk, globális jelenségről van-e szó, vagy vannak földrajzi eltérések– mondta Weiss.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás