A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A varjak miatt “használhatatlanná vált” a város legnagyobb parkja, ezért varjúvadászatot tartottak Szatmárnémetiben, a vasútállomás melletti Kossuth-kertben.

Kereskényi Gábor, a partiumi város polgármestere elmondta: több évtizede próbálkoznak azzal, hogy a város parkjaiból kiűzzék a varjakat. A madarak ürüléke ugyanis alkalmatlanná teszi a közterület a rendeltetésszerű használatra. Volt, hogy tűzoltók bevonásával vízsugárral verték le a fák koronájába rakott varjúfészkeket, később zajjal próbálták elzavarni a madarakat, de egyik módszer sem volt eredményes.

A polgármesteri hivatal most a Szatmár megyei Vadászok és Sporthorgászok Egyesülete sgeítségét kérte. Tegnapelőtt délután mintegy kétszáz lövés dördült el, melyeknek több tucat varjú esett áldozatul. Az, hogy mennyire volt eredményes a varjúvadászat, csak a többszöri megismétlés után derül ki. Mivel február elsejétől tilos varjakra lőni Romániában, ezért arra készülnek, hogy a varjúvadászatot januárban még többször megismétlik, majd augusztustól, amikor ismét megengedett a varjak vadászata, újrakezdik. Korábban az állatvédő szervezetek erős ellenállásába ütközött a varjúvadászatra tett javaslat, mostanra azonban "az az értelmezés" nyert a városban: fontosabb, hogy a közterületek a babakocsit toló szülőket, a játszótereket használó gyermekeket szolgálják.

A polgármester szerint a kisebb parkokban veszélyes lenne vadászni, ezekben olyan mértékben megnyírják a fákat, hogy ne legyenek alkalmasak a varjak fészkelésére. Szabó D. Zoltán biológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója szerint ebben az időszakban olyan vetési varjak tartózkodnak az erdélyi városokban, amelyek elsősorban Oroszországból vándoroltak délre, melegebb éghajlatra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás