A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: imnews.ie

Nincs többé oroszlán, elefánt vagy zebra. 2018. január.1-től kitiltották a vadállatokkal dolgozó cirkuszokat Írországból.

A földművelésügyi, élelmezési és tengerészeti miniszter, Michael Creed jelentette be, hogy Írországból kitiltják a vadállatokkal dolgozó cirkuszokat – közölte a peta.org.uk. A döntés után számos parlamenti képviselő kapott levelet az állatvédő szervezet, a PETA támogatóitól, azt kérve, hogy náluk is legyen ilyen tilalom. “Billentyűzetet ragadott” – többek közt – Pamela Anderson és Louis Walsh is.

Michael Creed közleményben tudatta, hogy tilos ezen túl a vadállatok szórakoztató célú felhasználása a cirkuszokban. Véleménye szerint sokan vallják ezt a nézetet és örömmel támogatja ezt az ügyet. Úgy véli, hogy ez egy előremutató lépés, “amely tükrözi az állatjólét iránti elkötelezettségünket.Természetesen hagyok egy kis időt, az alternatív megoldások keresésére a szóban forgó állatok számára.”– áll a közleményben.

Helyzet a nagyvilágban

Több más ország is meghozta már ezt a döntést, köztük Ausztria, Belgium, Mexikó és Hollandia, a közelmúltban pedig Olaszország és India is. A cirkuszokban az elefántok, zebrák és oroszlánok száma egyre bővül, ugyanakkor a körülményeik nem felelnek meg az állatok szükségleteinek. Ezért ezek az állatok folyamatosan zavartak, feszültek és depressziósak attól, hogy egy életen át megfosztják őket attól a lehetőségtől, hogy bármit megtegyenek, ami számukra természetes és fontos.
Ketrecben élnek és utánfutókon viszik őket az országon át. Arra kényszerítik őket, hogy trükkökkel szórakoztassák a közönséget, mint hajdan a viktoriánus korszak fénykorában.
A PETA egyébként köszönetet mondott a miniszternek a döntésért és minden más támogatónak, aki e-mailben kérte a saját képviselőjét hasonló döntés bevezetésére.

A világon jelenleg 42 országban nem szerepelhetnek vadállatok cirkuszokban. Az Európai Unió 28 tagállama közül 20 országban már nemet mondtak az állatos cirkuszokra. Magyarország azon maradék 8 állam egyike, ahol a mai napig teltházas aréna előtt brillíroznak a vadállatos cirkuszok.

A PETA szerint bár fantasztikus előrelépés a döntés, mégis Írországnak még többet kell tennie az állatvédelemért. Sok ember nem tudja például, hogy vidéken még mindig működnek szőrmefarmok. Ezért a PETA arra kéri támogatóit, hogy lépjen kapcsolatba a Creed miniszterrel és kérje arra, hogy tiltsa be ezeket a kegyetlen létesítményeket.

Vége a norvég szőrmegyártásnak

Vége a norvég szőrmegyártásnak

2025-ig felszámolják az állati szőrmék gyártását Norvégiában – döntötte el az Erna Solberg miniszterelnök asszony vezette hárompárti koalíció. Norvégia az első skandináv ország, ahol vége az állatvédő szervezetek által sokat bírált szőrmegyártásnak, a mostani döntés mögött pedig politikai okok húzódnak meg.

A miniszterelnök asszony megunta, hogy kisebbségben kell kormányoznia, ezért az eddigi kétpárti koalíciójába meghívta azt a Liberális Pártot, amelynek az egyik belépési feltétele a szőrmegyártás betiltása volt. Szőrmepolitika >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás