A rovat kizárólagos támogatója

Ahogy anno Dolly, a világ első, testi sejtből klónozott emlőse is világra jött, ugyanúgy sikerült makákókat klónozniuk kínai tudósoknak, a világon elsőként. A Kínai Tudományos Akadémia sanghaji idegtudományi intézetében tavaly év végén született Csung Csung és Hua Hua. Majd idén januárban egy harmadik klón is világra jött, a tervek szerint az év során több egyed is érkezik még.

Az 1996. július 5-én Skóciában született Dolly volt a világ első, testi sejtből klónozott emlőse. A nőstény bárány hat és fél évet élt. Azóta más emlősöket is sikerrel klónoztak tudósok, ám az emberrel közeli rokonságban álló makákók klónozása komoly kihívást jelentett.

Most a kínai tudósok két genetikailag azonos közönséges makákót hoztak létre – számolt be ma az eredményről a Cell című tudományos lap. Ők az első főemlősök, amelyeket azzal  – az azóta továbbfejlesztett – módszerrel klónoztak, amellyel 1996-ban a híres bárányt, Dollyt is.  A két makákó, Hua Hua és Csung Csung nyolc és hat hete jöttek világra egy sanghaji laboratóriumban.
 

A HVG cikke szerint nem ők az első főemlősök, amelyeket klónozással állítottak elő, Tetra, a rhesusmajom is így jött világra 1999-ben. Nála azonban egy egyszerűbb módszert használtak a tudósok, ahhoz hasonlót, ami a természetben is történik az egypetéjű ikrek esetében: kettéválasztották az embriót. Azzal a megoldással csak limitált számú klónt lehet létrehozni.

A kismajmokat sejtmag transzfer (SCNT) eljárással klónozták, ami a Critical Biomass blog klónozási kisokosa szerint azt jelenti, hogy egy sejtből kiveszik a sejtmagot, azt egy megtermékenyítetlen petesejtbe juttatják, majd így létrejövő (diploid) sejtet aztán egy kisebb áramütéssel veszik rá az osztódásra. Kétféle sejtmag transzferrel is próbálkoztak most a kutatók: egyrészt magzati sejteket használtak kiindulópontként, akkor a 21 béranya-majomból hat maradt terhes és két egészséges bébimakákó született. Amikor felnőtt egyedek sejtjeit használták, akkor 42 bérenya-majomból 22-en maradtak terhesek és két bébi született meg, de nagyon hamar meg is haltak, írják tanulmányuk összefoglalójában.

A két makákót szomatikus sejtek sejtmagjának transzferjével (SCNT, somatic cell nuclear transfer) hozták létre. Ehhez donorsejtet vesznek a testszövetből, amelyet egyesítenek egy meg nem termékenyített sejttel, amelynek előzőleg eltávolították a sejtmagját.

"Elhárultak a technikai akadályok a főemlősök, köztük az emberek klónozása elől" – idézte a National Geographic Mú Ming Pót, a kínai tudományos akadémia agykutató központjának vezetőjét, a tanulmány társszerzőjét. A NatGeo cikke szerint a tanulmány azt sugallja, hogy technikailag hónapok, éveken belül lehetségessé válik az emberi klónozás. "Kiengedték a szellemet a palackból" – idézték Jose Cibellit, a Michigan State University klónozási szakértőjét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás