A rovat kizárólagos támogatója

Már csak kínai gyártók vannak az első tízben. A Hanwha Q-Cells az egyetlen, ami tulajdonosi szerkezete miatt koreainak számolható, de az ő gyártásuk nagy része is Kínában van. Kiesett a top 10-ből az utolsó amerikai, a First Solar is.

A 2017-es eladások (shipment) alapján nagyon kicsi változások vannak a tavalyihoz képest a világ legnagyobb napelemgyártóinak rangsorában. A lista előtt nézzük, hogy mit számolnak eladásba a PV Tech szerkesztői: az eladott Wattokat, függetlenül attól, hogy saját gépsoron történt a gyártás, vagy akár kiszervezett gyártásban (OEM), de saját márkanév alatti eladást. Az eladás alatt a gyárból kiszállított mennyiséget értik, függetlenül attól, hogy a cég más raktáraiba került-e, vagy a forgalmazók készleteire.

Idén tiszta a rangsor, nem számítanak arra a szerkesztők, hogy a márciusi végleges adatoknál eltérés legyen, mert szignifikáns az eltérés az egyes cégek között. Így nem várható, hogy egy nagyon kicsi eltéréssel mégis valaki előrébb vagy hátrább lép végül, ami néha előfordult az elmúlt években. 

Íme a lista: 

Amit érdemes kiemelni a korábbi listákhoz képest: 

már csak kínai gyártók vannak az első tízben. A Hanwha Q-Cells az egyetlen, ami tulajdonosi szerkezete miatt koreainak számolható, de az ő gyártásuk nagy része is Kínában van. Kiesett a top 10-ből az utolsó amerikai, a First Solar is. 

Az első 3 fix: már 3 éve ugyanez a három cég található az első helyeken, a Jinko, Trina és Canadian Solar. Ez a három cég rendelkezik a legerősebb globális brand-del, a PV Tech szerkesztői szerint. 

A 10-es lista második felében van néhány Európában alig ismert cég is – ennek oka, hogy a kínai napelempiac a világ 50%-át jelenti, ennyit helyben fel is szerelnek. A GCL, Longi, Risen gyártásának nagy része el sem hagyja Kínát – és a Yinglié se nagyon, mióta gyakorlatilag átmeneti fizetésképtelenséget jelentettek pár éve, mégha a kínai kormányzat ki is segítette őket végül. 

a top 10 gyártó 57GW-ot szállított tavaly: ez a világ teljes gyártásának 60%-a. A konszolidáció, a nagyok erősödése folytatódott. 

 

Az SMSL jelzés a top-ligát jelöli, Silicon Module Super League néven: azon gyártók, akik már az elmúlt 12-18 hónapban is 4GW feletti éves gyártást tudtak elérni.

 

A napelemek.blog.hu még egy érdekességre is felhívta a figyelmet, miszerint kicsit másként alakult a tavalyi sorrend, ha külön nézzük a Kínán kívüli eladások (alul a jobb oszlop), és a kínai belső piac rangsorát (középső oszlop) –  ez a lista még tavaly nyáron jelent meg:

top10-napelem-gyarto_2016-nem-kinai.JPG

Donald Trump napelemes öngólja

Donald Trump napelemes öngólja

Masszív vámot vetnek ki az Egyesült Államokban a naperőművekhez szükséges panelek, illetve a mosógépek importjára. A döntés az első igazán látványos lépés, amit Donald Trump amerikai elnök a legfontosabb kampánybeli ígérete, az amerikai feldolgozóipar védelme érdekében megtett.

A jelentős többletteher biztosan visszaszorítja majd a bevitelt, és ezzel piacot nyit a helyi gyártóknak, sokak szerint azonban számos olyan mellékhatása lehet, ami kifejezetten káros az amerikai gazdaságnak. Sőt egyesek úgy vélik: utóbbiak lesznek többségben, azaz Trump az amerikai ipar „megmentésével” több kárt okoz, mint hasznot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás