A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace alkalmazottai decemberben 3 napon keresztül gyűjtötték a vízmintákat a Nyitra folyóból, mely Komáromnál folyik a Dunába. Ahogy másfél éve, most is több veszélyes anyag átlagon felüli koncentrációját mutatták ki. A Duna szennyezése és védelme nem ismer határokat.

Az egészség és a környezet védelme szempontjából a legnagyobb probléma most a higany és a veszélyes illékony szerves vegyületek fokozott jelenléte – nyilatkozta Ivana Kohutková, a Greenpeace Slovakia igazgatója abumm.sk portálnak.

„Évek óta figyelmeztetünk a Nyitra folyó megterhelésére. Ezúttal a vízminőség összehasonlítására összpontosítottunk a nyitranováki (Nováky) Fortischem vegyipari üzem alatti és feletti folyóvízben. Mindhárom mintavételi pontnál az összes napon feljegyeztük az értéken felüli higanykoncentrációt az üzem alatt” – mondta Kohutková. A higany azon nemesfémek közé tartozik, amelyek az élő szervezetre nézve a legkisebb mennyiségben is károsak.

„Elemzéseink tehát ismét azt igazolják, hogy a Nyitra folyó szennyezési problémája továbbra is folytatódik. A 2016 decemberi mérésről cikk: Veszélyes vegyi anyagokra bukkant Nyitranovákon a GreenpeaceAz állapotot tovább rontja, hogy a Fortischem szennyvíz-kibocsátásra vonatkozó új engedélye 2021 végéig lehetővé teszi a vállalat számára a 0,1 mikrogramm higanytartalmú literenkénti szennyvízkibocsátását a folyóvízbe.” A Greenpeace Slovakia igazgatója szerint a vegyipari vállalat kivezetése alatt vett minták más veszélyes anyagokat is tartalmaznak. „Nagy mennyiségben tartalmazott halogénezett szerves anyagokat, például karcinogén vinil-kloridot vagy kloroformot.”

Anna Vojteková, a vegyipari vállalat szóvivője a TASR hírügynökségneknek elmondta, hogy a cég 2017. december 10-én a jogszabályoknak megfelelően megszüntette a termelést a régi higanyelektrolízis alapján. „A higanyelektrolízis tényleges leállítása egy független, szakmailag kompetens személy felügyelete mellett és közjegyző részvételével zajlott. A termelés befejezéséről szóló értesítést 2017. december 11-én, vizsgálati javaslattal együtt benyújtottuk a Szlovák Természetvédelmi Felügyelőséghez (Slovenská inšpekcia životného prostredia).”

A Greenpeace Szlovákia meggyőződése, hogy a vízminőség jelentős javulása csak a környezetszennyezés megelőzésével, az egyes üzemek szennyvíz-kibocsátásának szigorú ellenőrzésével, a különféle kivételek és átmeneti intézkedések megszüntetésével, valamint a vízszennyezésre vonatkozó szigorú szankciók megteremtésével lehetséges – fűzte hozzá végezetül Kohutková.


A Magyar Nemzet megkereste Simon Gergelyt, a Greenpeace Magyarország helyszínre kilátogató szakértőjét: „Elképesztő bűz volt a környéken, ami magában jelezte a szennyezést, a helyi lakók már csak ezért is a segítségünket kérték. Szlovák kollégáinkkal decemberben megmértük az üzem csatornájából kifolyó lé szennyezettségét és attól távolabb, a folyó szennyezettségét is.

Az 1. kategóriás rákkeltő anyagnak számító vinil-kloridból 335 μg/l-t mértünk, miközben – ivóvíz esetében az emberi fogyasztásra még alkalmas határérték csupán 0,5 μg/l. Ugyanígy, határérték feletti higanyszintet találtunk a vízben, ami magában méreg” – összegezte tapasztalatait Simon, aki megjegyezte: a higany nagy része később az üledékben gyűlhet össze, és helyben mérgezi a flórát, faunát, a vinil-klorid viszont illékony anyag, aminek jó része később a levegőbe kerülhet.

Mivel a Nyitra a Duna mellékfolyója, a lap megkereste a területileg illetékes Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. A hivatalnál visszahívást ígértek, ha érdemi információt adnak arról, hogy a szennyezést kimutatták-e a magyar folyószakaszon is, frissítjük cikkünket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás