Hirdetés
Forrás: g7.24.hu

A groningeni gázmező annak 1959-es felfedezése idején a világ legnagyobb gázmezőjének számított, de Európában ma is a legnagyobb földgáz-lelőhelyek között van. Viszont a kitermelés miatt az 1990-es évek óta egyre több földrengés rázza meg a területet, a helyieknek rengeteg kárt okozva. A holland kormány 2015 óta korlátozza is a kitermelést, és a január eleji földmozgás után eldöntötték, hogy 2022-től teljesen betiltják a tevékenységet.

A Guardian cikke szerint a legnagyobb holland vállalatok közül 200 cég is közvetlenül érintett a szigorításban, miszerint négy éven belül fel kell hagyniuk a gázkitermeléssel a groningeni mezőn, amit egyébként a Royal Dutch Shell és az ExxonMobil vegyesvállalatként működtet.

A kitermelés már az 1960-as évek óta folyik, ám a földrengések csak a kilencvenes évek elejétől kezdve váltak gyakorivá. Groningenben korábban egyáltalán nem számoltak a rengésekkel a házak tervezésénél, így rengeteg épület – beleértve otthonokat, üzleteket és középkori templomokat is – megrongálódott. Összesen 3500 károsult fogott össze és nyújtott be keresetet a vegyesvállalat ellen, amiben azt állítják, hogy a földrengések miatt körülbelül 100 ezer groningeni épület rongálódott meg, együttes káruk pedig az egymilliárd eurót is elérheti. A bíróság áprilisban vizsgálatot rendelt el az ügyészségtől, hogy állapítsák meg, a Royal Dutch Shell-Exxon páros mulasztott-e, amikor 1993 után, amikor a gázkitermelés és a földrengések közötti összefüggést felfedezték, nem mérte fel a kitermeléssel kapcsolatos kockázatokat.

Kb.10 000 ember tüntetett a hollandiai Groningenben a hónap elején. Fotó: Pierre Crom / Getty Images

Legutóbb január 8-án rázta meg egy 3,4-es erősségű földmozgás a területet, ami a második legnagyobb jegyzett rengés a gázmezőn és egyben az elmúlt öt évben a legerősebb. Eric Wiebes gazdasági miniszter ezt követően értesítette a vállalatokat, hogy elkerülhetetlen, hogy beszüntessék a kitermelést Groningenben, és hogy 2022-ig alternatív energiaforrásokra kell áttérniük.

Az ICIS energetikai elemző cég szakértője szerint a kínálat csökkenése akár növelheti is az európai gázárakat, de ez persze attól is függ, pontosan miben egyezik meg a holland kormány az energiacégekkel.

A jelenség egyébként nem egyedi, Texas államban is egyre gyakoribbak a földrengések az olaj- és gázkitermelés miatt – írta a G7.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás