Hirdetés
greenfo/MTI

Megint több mint ezer orrszarvút öltek meg vadorzók egy év alatt a Dél-afrikai Köztársaságban. Edna Molewa környezetvédelmi miniszter szerint az elmúlt évben illegálisan elejtett állatok száma 1028, ami alig mutat csökkenést a tavalyelőtti 1054-hez képest.

A leginkább érintett terület a turisták által kedvelt Krüger Nemzeti Park az ország keleti részében, ahol 505 rinocéroszt öltek meg 2017-ben.
Az országszerte elfogott vadorzók és tülökcsempészek száma 680-ról 518-ra csökkent. Csak a Krüger Nemzeti Parkban 220 fegyvert foglaltak le a letartóztatások során.

„Világos, hogy újabb célokat tűzünk ki a vadorzók elleni küzdelemben, de azt is pontosan tudjuk, hogy a harc még messze nincs megnyerve” – mondta Molewa.

Afrikában a becslések szerint még kb. 20-25 ezer orrszarvú él szabadon, közülük a legtöbb a Dél-afrikai Köztársaságban.

A 2017-ben megölt rinocéroszok száma elfogadhatatlanul magas, az egy napra jutó csaknem 3 megölt orrszarvúval a válság megállíthatatlanul folytatódik – mondta Tom Milliken, a Traffic állatvédő szervezet munkatársa.

Az orrszarvútülökkel való kereskedelem nemzetközi szinten tiltott négy évtizede. A feketepiacon viszont a jelentések szerint több 10 ezer eurót is fizetnek kilogrammjáért. Főleg Kínában és Vietnamban keresett áru, ott ugyanis afrodiziákumként tartják számon, és gyógyító erőt tulajdonítanak a tülköknek. Pedig az anyaguk keratin, vagyis ugyanaz, amiből az emberi köröm is felépül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás