A rovat kizárólagos támogatója

Az 1980-as évek óta fokozatosan térnek vissza a farkasok Európa kontinentális területeire, Belgiumot azonban sokáig elkerülték a ragadozók. az elmúlt hetekben Flandria területén azonosították.

A túlvadászás, valamint az ipar és a városok fejlődése miatt a 20. század elejére szinte teljesen eltűntek a farkasok Észak-Európából. Helyzetük 1979-től, a berni egyezmény elfogadásától változott meg, ekkor ugyanis védetté nyilvánították a fajt.

Bizonyos országokban, például Romániában és Lengyelországban, ahol a szürke farkasok mindig is jelen voltak, az emberek megszokták a ragadozók jelenlétét. Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban, viszont hatalmas a feszültség az emberek és a farkasok közt. A földművelők és állattenyésztők különösen kellemetlennek tartják visszatérésüket.

A Phys.org szerint a flandriai példányt 2018. január elején azonosították, valószínű Németország területéről érkezett Belgiumba. Az élőlényre a kutatók elektromos nyomkövető nyakörvet helyeztek. A farkas az utóbbi napokat a belgiumi Beringen és a leopoldsburgi katonai bázis környékén töltötte. A szakértők szerint az élőlény 10 nap alatt 500 kilométert tett meg.

2011-ben az Ardennekben felállított kamerák megörökítettek ugyan egy farkasnak látszó állatot, később azonban a kutatók nem találták meg az élőlénytől származó DNS-nyomokat. Így a mostani észlelés az első bizonyítéka a farkasok visszatérésének. A belga környezetvédelmi csoportok bíznak benne, hogy az új példány azonosítása arra ösztönzi majd a kormányt, hogy új stratégiát dolgozzon ki a ragadozók tartós megtelepedésének támogatására- írta a National geographic.


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás