A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

A Sandbag és az Agora Energiewende elemzése arra jutott, hogy tavaly a megújuló erőforrások több mint 30 százalékát fedezték az EU áramszükségletének, főleg Németországnak és az Egyesült Királyságnak hála. Ez a két ország 2014 és 2017 között a megújuló energia növekedésének 56 százalékát adta.

Figyelemreméltó, hogy a szélerőművek 2017-ben 19 százalékos növekedést mutattak, ennek a kétharmada szintén Németországnak és az Egyesült Királyságnak köszönhető. Ezzel szemben a napenergia csak 8 százalékkal nőtt, pedig a technológia költségei egyre csökkennek, és rekordalacsony napenergia-vásárlási megállapodásokat kötnek.

Az UNFCCC szerint a növekedés így is figyelemreméltó, hiszen a szél-, nap- és biomassza-energia 5 évvel ezelőtt még fele annyi áramot sem termelt, mint a szénerőművek.

A Sandbag és az Agora Energiewende grafikonja az Eurostat adatai alapján     Forrás: Agora Energiewende

2016-os adatok szerint 12 év alatt a duplájára nőtt a megújuló energia részaránya az Európai Unió energiafogyasztásában, de az eredmény annyiban csalóka, hogy Nagy-Britannia elég komoly megújulóenergia-termelő, és ha kilépnek az unióból, akkor a szén megint több lesz.
Azt sem érdemes elfelejteni, hogy az adatokban ott van a biomassza is, aminek az összetétele országonként változó, Magyarországon például részben lopott fát jelent

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás