A rovat kizárólagos támogatója

Idén nyáron-ősszel fejeződhet be az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének területrendezése, az épületek, vegyipari technológiai berendezések bontása. A munkálatokat követően pedig a talaj és talajvíz szennyezés ismételt felmérése a következő lépés – mondta az InfoRádiónak Tarnai Richárd kormánybiztos.

A mintegy 2500 tonnányi veszélyes hulladékot tartalmazó hordók megsemmisítését követően 2016 szeptemberében kezdődött meg az Illatos úti telep területrendezése, a veszélyes hulladéknak számító sittet már tavaly nyáron elszállították a területről, a szennyeződésmentes épületek bontása azonban még tart – tájékoztatott Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője. Tavaly nyáron megkezdték a bontásra ítélt üzemépületek, veszélyes anyaggal nem érintkező berendezések elszállítását. Ez a folyamat a mai napig zajlik – tette hozzá.

A Greenpeace Magyarország felhívta a figyelmet a terület rendezésen túl a talaj és talajvíz szennyezés problémája is égertő, hiszen 2015-ös adatok szerint bizonyos veszélyes anyagok koncentrációja a megengedett sokszorosát érte el a telep környékén. A rákkeltő benzol és a szintén egészségre káros klór-benzol jócskán a határérték felett került a talajvízbe. Egyes kutatások szerint akár 60 méter mélyen is lejuthattak a szennyező anyagok, így hatalmas feladat a terület megtisztítása – hangsúlyozta Simon Gergely regionális vegyianyag-szakértő.
Greenpeace sajtótájékoztató az Illatos úton Greenpeace sajtótájékoztató az Illatos úton
A képre kattintva galéria nyílik.

Tarnai Richárd elmondta, ha befejezik a bontási munkálatokat, újra felmérik a szennyezés mértékét, ekkor döntenek a rekonstrukció következő lépéséről. Nagy változást jelent, hogy nincs a helyszínen veszélyes hulladék, új mérésre van szükség. „Ha annak a mérésnek látjuk az eredményeit, akkor tudjuk eldönteni, hogy mi a következő lépés, amit meg kell tenni” – emelte ki a kormánybiztos. Az épületbontás és a sitt elszállítása nyár végére, ősz elején várható, ezután következhet a terület szennyezettségének újbóli felmérése.
Hanganyag az inforádióban >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás