35 év után előkerült a bandikut

2018. február 9. 11:50

35 év után előkerült a bandikut

Először tűnt fel 1983 óta egy déli barna bandikut Dél-Ausztráliában, a Kuitpo erdőben. legfeljebb 50 centiméteres, 1,2 kilogrammos, rövid orrú, barna szűrű kis erszényes (Isoodon obesulus) természeténél fogva igen zárkózottan él, rendkívül ritka, hogy az ember megpillanthatja.

Az 1983-as nagy hamvazószerdai bozóttűz óta először láttunk az állami erdők területén bandikutot – mondta el Lennan Whiting vadőr az ausztrál ABC csatorna műsorában. A bozóttűz az egyik legpusztítóbb volt Ausztrália történetében, két államban összesen 75 ember halálát okozta.
A bandikutot mozgásérzékelős fényképezőgép segítségével kapták lencsevégre a helyi erdőőrök. A kamerákat 2017-ben helyezték el a területen, mivel egyértelmű bizonyítékokat találtak a faj létezésére. Elisa Sparrow ökológus elmondta, hogy az észlelés egy szederbokrokkal benőtt területen történt, ez a növényzet búvóhelyként szolgál az erszényeseknek a ragadozók elől, melyek az egyedek felét még felnőtté érésük előtt felfalják.

A bandikutokra vadállatok és a kontinensre behurcolt, elvadult macskák is vadásznak. Ez az első bizonyíték a nagy bozóttűz óta, hogy a faj fennmaradt – mondta az ökológus. (MTI)

 
Kulcsszavak Ausztrália bandikut


Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés